M-ledaren Anna Kinberg Batra och partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson presenterar Moderaternas budgetmotion. Foto: TT

M satsar på sänkta skatter

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill införa ytterligare ett slags jobbskatteavdrag för nio miljarder i sin budgetmotion. Det ska ge störst utdelning, i procent räknat, för jobb med lägre inkomster.

Partiet föreslår, jämfört med regeringens budget, 25 miljarder i skattesänkningar nästa år och det nya avdraget, som M kallar ”första jobbet-avdrag” är det som kostar mest.

En person med en månadslön på 18.000 kronor ska genom det få 1.500 kronor lägre skatt per år. Personer som tjänar 30.000 kronor i månaden och uppåt får cirka 2.200 kronor lägre skatt per år genom avdraget.

Säger nej till regeringens skattehöjningar

– Sverige kan mer när alla kommer till sin rätt, när alla jobbar så mycket som man bara kan, oavsett var man kommer ifrån eller befinner sig i livet, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra på en pressträff.

Enligt henne går 15 miljarder, av 35 miljarder i förslag, till sådant som ska ge fler jobb och stärkta företag.

Partiet säger nej till regeringens föreslagna skattehöjningar rakt av, men omformar sitt förslag om lägre arbetsgivaravgifter för unga. Det bör gälla bara unga upp till 21 år, beräknas kosta 2,5 miljarder och ska ge 1.200 jobb.

– Det blir mer träffsäkert så, säger Ulf Kristersson, partiets ekonomisk-politiske talesperson och menar att det kan göra nytta för unga som hoppat av gymnasiet, för utrikes födda eller unga som vill jobba i stället för att läsa vidare.

Föreslår ny anställningsform

Partiet föreslår också en ny, tidsbegränsad anställningsform för dem som aldrig tidigare haft ett arbete. Den ska vara 18 månader och varva jobb och utbildning. M säger nej till regeringens förslag inom arbetsmarknadspolitiken och vill rikta in sin politik på unga utan utbildning och utrikes födda, det är där arbetslöshetsproblemen finns, enligt M. Partiet vill utreda utbildningsplikt för nyanlända som inte har motsvarande grundskola i bagaget.

Tillsammans med andra budgetsatsningar – som att förstärka aktivitetskravet för personer med försörjningsstöd och att bygga ut den yrkesinriktade vuxenutbildningen – räknar M med att 37.000 fler heltidsjobb kan skapas.

S-kritik mot första jobbet-avdrag

Anna Kinberg Batra kritiserar regeringen för att vara passiv och sakna svar på det ”nya utanförskapet” och hur den akuta flyktingkrisen ska mötas. Ulf Kristersson oroas över att regeringen, som han ser det, inte gör just något för att hejda ökningarna av kostnaderna för sjukförsäkring och migration.

– Det riskerar att bli en gökunge som tränger ut allt annat ur välfärdsboet om man inte gör något åt utvecklingen i tid, säger Kristersson.

Finansministern kritisk

Finansminister Magdalena Andersson (S) är kritisk.

– Vi ser en tydlig förflyttning högerut, det handlar om att sänka skatter och om nedskärningar, säger hon om de fyra borgerliga partiernas budgetmotioner.

Hon säger sig inte se mycket nytänkande, även om det finns vissa skillnader i de fyras förslag.

– Man kan säga att det är fyra nyanser av nedskärningar, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.