Anna Kinberg Batra menar att det nu är dags att skärpa försörjningskravet för de som vill ta hit anhöriga. Foto: TT

M vill skärpa krav för anhöriginvandring

Uppdaterad
Publicerad

Skärp försörjningskravet vid anhöriginvandring. En tydlig arbetslinje måste gälla alla. Det säger i dag Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i en intervju med SVT.

Anna Kinberg Batra menar att det nu är dags att skärpa försörjningskravet för de som vill ta hit anhöriga. Det gäller att ha en inkomst och en bostad för att kunna få ta hit en anhörig. Kravet infördes av alliansregeringen och har gällt sedan april 2010 . Men med många undantag från lagen så har i praktiken bara en procent omfattats av kraven menar Moderaterna.

Därför menar nu Anna Kinberg Batra att regelverket måste ses över. Hon uppmanar nu den arbetsgrupp som ser över partiets migrations- och integrationspolitik att komma med konkreta förslag till partistämman i oktober.

Barn bör vara undantagna

Kinberg Batra öppnar för att försörjningskravet kan komma att omfatta fler än idag, undantagna bör dock barn vara, betonar hon. Batra betonar att arbetslinjen är central för ett fortsatt öppet Sverige.

När alliansregeringen beslutade att införa ett försörjningskrav  för anhöriginvandring under 2009 var Sverige det enda land i EU som saknade ett sånt krav.

FP vill också skärpa krav

Integration har den senaste tiden seglat upp som den hetaste politiska frågan. Kristdemokraternas partiledare var först ut bland Alliansens ledare med att presentera nya integrationsförslag. Sedan följde även förslag från Centerpartiets Annie Lööf och Folkpartiets Jan Björklund. Björklunds förslag, som precis som Kinberg Batras innehåller försörjningskrav för anhöriginvandrare, har kritiserats både av tunga profiler som Birgitta Ohlsson, men också av Liberala studenter som i går uppmanade Björklund att ställa sin plats till förfogande.

Enligt Migrationsverket så kom drygt 40.000 anhöriginvandrare till Sverige förra året. I år väntas 59.000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.