Bild från dokumentären Sanningens labyrint. Foto: Foto: Conan Fitzpatrick/SVT

Macchiarini misstänks för brott mot patienter

Uppdaterad
Publicerad

Den omstridde kirurgen Paolo Macchiarini misstänks nu för två fall av grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Han riskerar sex års fängelse.

– Misstankarna gäller brott i samband med operationer varav tre gäller operationer av syntetiska luftstrupar medan den fjärde gäller en helt annan operation som utfördes på Huddinge sjukhus, säger Jennie Nordin vid Västerorts åklagarkammare.

Enligt Dagens Nyheter har Macchiarini förhörts och delgavs då misstanke om brott.

Macchiarini-skandalen

Fler kan komma delges misstanke

Jennie Nordin uppger för TT att det kan bli aktuellt att delge fler personer misstanke om brott.

– Det kan jag inte utesluta, men det är för tidigt att säga. Det är en mycket komplicerad utredning och nu ser vi över hela händelseförloppet för att skapa oss en bild av vad som skett och hur dessa operationer möjliggjorts, säger Nordin.

Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset där han genomförde tre operationer under 2011 och 2012, då patienternas luftstrupar byttes ut mot rör av plast med stamceller.

Två av patienterna dog, medan den tredje, som fick svåra skador, numera vårdas i USA.

Metoderna avslöjades i SVT

Av de totalt åtta patienter som fått Macchiarinis experimentella plaststrupar har sex dött.

SVT har granskat Macchiarinis operationer i flera reportage;  både i Uppdrag granskning (UG) våren 2015 och i den mycket uppmärksammade dokumentärserien Experimenten som sändes i januari 2016.

Macchiarini förnekar samtliga brott och är, enligt sitt juridiska ombud advokat Björn Hurtig, förvånad över att han fått bära allt ansvar.

– Han förnekar att han så medvetet och oaktsamt förorsakat människors liv och dels orsakat dem allvarlig kroppsskada, för det är vad de påstår att han gjort, säger Björn Hurtig till SvD.

Karolinska universitetssjukhuset vill inte kommentera misstankarna.

Sedan tidigare pågår flera andra utredningar om fel och forskningsfusk som kopplas till Macchiarinis operationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet