Foto: TT

Machokultur dyr för byggbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Nio av tio anställda på byggföretag har sett kolleger må dåligt på grund av den grabbiga kulturen i branschen. Det skriver ordförande för Byggcheferna respektive Byggnadsarbetareförbundet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Nästan varannan upplever en attityd som går ut på att kvinnor är mindre lämpade än män att jobba på byggen. Sexistiskt språkbruk förekommer på hälften av arbetsplatserna.

Det framgår av en undersökning som branschens arbetsgivare och fack låtit göra. En tredjedel av de bygganställda misstänker att arbetsgivarna förlorar personal på grund av kulturen i branschen.

”Alltför länge har förlegade attityder tillåtits husera fritt. Nu är det hög tid att göra upp med en machokultur som riskerar att urholka branschens framtid”, skriver Lars Bergqvist och Johan Lindholm, ordförande för Byggcheferna respektive Byggnadsarbetareförbundet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.