Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: SVT

Magdalena Andersson: ”Flyktingkrisen belastade statsfinanserna”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det råder högkonjunktur i Sverige lägger regeringen på tisdag fram en budget som går med minus. – Hade vi inte haft ökade kostnader för flyktingkrisen förra hösten hade vi haft överskott i dag, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i SVT:s Agenda.

Trots att regeringen lägger fram en budget som går med minus menar finansministern att man står starkare i dag än när man tog över regeringsmakten för två år sedan. Mycket tack vare att man, enligt finansministern, fört en stram finanspolitik.

– Vi ärvde stora underskott när vi tog över regeringsmakten. Dem betade vi av ganska snabbt, men flyktingkrisen förra hösten belastade statsfinanserna. Framförallt i år och nästa år.

Agenda

Gjorde ett val

Magdalena Andersson säger dock att man gjort rätt val i den kommande budgeten.

– Ska vi säga upp lärare och sjukvårdspersonal eller ska vi se till att kommuner får de resurser som behövs?

Regeringen räknar med att gå minus resten av mandatperioden, men Magdalena Andersson framhåller att vi ändå ser en minskande statsskuld.

Magdalena Andersson menar vidare att Sverige kommer att gå med överskott från 2019 då kostnaderna för flyktingkrisen förra hösten klingar av.

”Viktiga miljarder”

Regeringen satsar 24 miljarder på reformer för nästa år, varav 10 miljarder är de extra statsbidragen till kommuner och landsting – de så kallade välfärdsmiljarderna. 

I förra veckans Agenda sa Chefekonomen på Sveriges kommuner och landsting – Annika Wallenskog – att kommunerna fått både lägre skatteintäkter och mycket högre kostnader än beräknat – så de 10 miljarderna är i praktiken redan borta.

– Det visar ju hur viktigt det är att de här 10 miljarderna kommer. Annars skulle vi riskera att se stora uppsägningar, säger Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet