Foto: TT

Majoritet av svenskarna rädd för ryssen

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av svenskarna, 53 procent, är rädda för Ryssland som en stormakt. Det visar en opinionsundersökning som Novus har gjort.

Ryska flyg i svenskt luftrum, militär aktivitet i Östersjöområdet och misstänkta u-båtskränkningar – den senaste hösten har svenskarna märkt av stormakten Ryssland mer nära och intensivt än på länge.

Och Rysslands försök att visa upp sig som stormakt kan ha skrämt upp svenskarna, enligt en färsk Novusundersökning. Mer än hälften svarar ja på frågan ”Är du rädd för Ryssland som stormakt.”

Rubeln rasar

– Ryssland har ändrat karaktär sedan annekteringen av Krim. Effekterna av den ökade militära närvaron och den ändrade tonen från ryska företrädare har en inverkan på svenska folket, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Kvinnor och äldre mer rädda

Kvinnor är lite mer rädda än män och de som är över 50 år gamla är mer rädda än de yngre, visar undersökningen.

– De äldre börjar kanske känna igen känslan kring kalla kriget. De yngre har inte upplevt det, och det kan vara en förklaring till att de är mindre oroliga, säger Torbjörn Sjöström.

Wallström tog upp rädslan

Novus beslutade sig för att göra undersökningen på eget initiativ, efter att Margot Wallström i en intervju i Svenska Dagbladet konstaterade att Ryssland skrämmer svenska medborgare.

– Här är svenskar, för första gången på allvar, rädda. Rädda för Ryssland, för vad de ska ta sig till, sade Margot Wallström.

Det här är första gången Novus gör en liknande undersökning, så det går inte att göra någon jämförelse över tid.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1.000 intervjuer från ett slumpmässigt rekryterat riksrepresentativt urval i ålder 18-79 år under perioden 27-30 november 2014.

---

Är du rädd för Ryssland som en stormakt?

Ja: 53 procent (Män 49 procent, kvinnor 56 procent)

Nej: 37 procent (Män 45 procent, kvinnor 29 procent)

Vet ej: 11 procent (Män 6 procent, kvinnor 15 procent)

---

Ålder:

19-29 år: Ja 45 procent, Nej 41 procent, Vet ej 14 procent

30-49 år: Ja 51 procent, Nej 37 procent, Vet ej 12 procent

50-64 år: Ja 58 procent, Nej 33 procent, Nej 9 procent

65-79 år: Ja 58 procent, Nej 36 procent, Vet ej 6 procent

Källa: Novus (SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rubeln rasar

Mer i ämnet