Malala höll presskonferens om priset på Gripsholms slott. Foto: SVT

Malala fick barnens pris

Uppdaterad
Publicerad

Fredspristagaren Malala Yousafzai har fått ytterligare ett fint pris – som barnrättshjälte.

I oktober tilldelades hon Nobels fredspris. I dag är Malala Yousafzai på plats i Gripsholms slott i Mariefred för att ta emot ytterligare ett pris – den här gången utsedd till barnrättshjälte av miljontals barn.

– Jag vill tacka så mycket. Jag känner mig hedrad över att få priset, eftersom det är det första pris som jag har fått som barn har röstat fram, säger Malala Yousafzai vid en presskonferens i Gripsholms slott på onsdagseftermiddagen.

Pengar till återuppbyggnad

Prispengarna ska gå till återuppbyggnaden av Gaza.

– De barnen ska känna att de inte är ensamma, säger Malala Yousafzai.

– Både det här priset och Nobelpriset är fantastiska att få ta emot. Men priserna är inte för mig, de är för alla barn i världen, säger hon.

Den ideella, politiskt och religiöst obundna stiftelsen World's Children's Prize Foundation (WCPF) tilldelar i år Malala Yousafzai sitt barnrättspris, ofta kallat ”barnens Nobelpris”, efter en världsomspännande omröstning där bara barn får delta.

Utsågs av barn-jury

WCPF, som drivs med stöd från bland annat svenska Sida, står bakom världens största utbildningsprogram för unga om mänskliga rättigheter och demokrati.

Utöver Malala hade en jury bestående av 15 barn, varav många har egna erfarenheter av livet som barnsoldater och skuldslavar, ursprungligen nominerat ytterligare två personer till priset: amerikanen John Wood, som jobbar för barns rätt till utbildning, och Indira Ranamagar från Nepal, som räddar fängslade nepalesers barn från en uppväxt i fängelset. De både tilldelas en särskild hedersutmärkelse.

Hyllad världen över

17-åringen som kämpat för flickors rätt till utbildning har hyllats världen över. Hon fick enorm uppmärksamhet när hon sköts i huvudet av talibaner men mirakulöst återhämtade sig. Nu studerar hon i Storbritannien.

– Jag önskar att alla barn i världen kunde gå i lika bra skolor som jag, säger hon och tillägger:

– Mina föräldrar har alltid stöttat mig. Min mamma fick ingen utbildning, men hon uppmuntrar mig nu.

Det är den ideella, politiskt och religiöst obundna stiftelsen World's Children's Prize Foundation (WCPF) som i år tilldelar Malala Yousafzai sitt barnrättspris, ofta kallat ”barnens Nobelpris”, efter en världsomspännande omröstning där bara barn får delta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.