Malala intervjuas av Lilla Aktuellt om att hon fått barnens fredspris. Foto: SVT

Malala till SVT: Jag vill bli premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Malala som i dag gjorde sitt första besök i Sverige säger till Lilla Aktuellts reporter att hon vill bli premiärminister i sitt hemland Pakistan någon gång i framtiden.

Malala kommer i december att ta emot Nobels fredspris, men redan i dag fick hon ta emot ”barnens fredspris”, World's Children's Prize, i Mariefred.

– Jag är lycklig och hedrad att få barnens fredspris. Nu vet jag att barnen står vid min sida och liksom jag vill de att alla barn ska få gå i skolan, säger hon.

Prispengarna ska gå till återuppbyggnaden av Gaza.

– De barnen ska känna att de inte är ensamma, säger Malala Yousafzai.

– Både det här priset och Nobelpriset är fantastiska att få ta emot. Men priserna är inte för mig, de är för alla barn i världen, säger hon.

”En dag blir vi själva vuxna”

Många barn tycker att vuxna inte lyssnar på dem. Vad vill du säga till de barnen?

– Vi möter många svåra situationer i livet där ingen lyssnar på oss. Men det betyder inte att vi ska känna hopplöshet. Jag var väldigt ung när jag började blogga för BBC. Jag visste inte om det skulle hjälpa mig att lyfta fram problem eller om det skulle hjälpa mig att få gå i skolan. Men det gjorde det. När man höjer sin röst blir man till slut hörd. En dag blir vi själva vuxna. Om de vuxna inte lyssnar på oss nu, kan vi lösa problemen när vi själva blir vuxna.

Malala fick också svara på frågor som barn skickat in till Lilla Aktuellt. Här är några av dem:

Vad är ditt favoritämne i skolan?

– Jag gillar historia, matte, ekonomi och politik. Det är ämnen jag kanske kommer att fortsätta läsa längre fram.

Gillar tecknade filmer

Vad gillar du för musik och filmer?

– Jag är inte så intresserad av film och musik men jag gillar tecknade filmer som ”Madagaskar”.

Är du lycklig?

– Jag blir lycklig när barn skickar mig kort och små presenter och när jag ser att det finns barn som liksom jag kräver att alla barn ska få gå i skola. Då känner jag att jag inte är ensam i min kamp.

Vill du bli premiärminister?

– Ja, jag hoppas att i framtiden ska människorna i mitt land rösta på mig. Jag vill jobba för att alla ska få gå i skolan och få bra undervisning. Jag tror att politiken kan hjälpa mig att stötta alla människor i mitt land.

”Min bok är inte bara om mig”

Varför ville du skriva en bok?

– Jag blev helt enkelt trött på att berätta min egen historia om och om igen – därför skrev jag en bok. Men egentligen handlar inte boken bara om mig utan om alla barn som är i en liknande situation. Den vill berätta för barn att alla måste stå upp för rätten att få gå i skola och inte vänta på att någon annan ska föra deras talan.

Vad betyder ditt namn?

– Malala betyder sorgsen, men det har också en historisk betydelse. Det fanns en Malala som var en stor hjältinna och frihetskämpe i Afghanistan. Alla inspireras av henne, även min pappa, därför gav han mig namnet Malala.

Kommer inte ihåg skotten

Många har ställt den här frågan: Hur kändes det att bli skjuten?

– Som tur är kommer jag inte ihåg något av det. När jag vaknade upp gjorde det ont, men när jag såg på tv hur många barn som stöttade mig kände jag hopp och smärtan minskade. Innan dess var jag ensam. Nu är vi miljoner!

Vad tycker du om dina syskon?

– Jag har två bröder och jag gillar dem inte alltid – de är dumma mot mig ibland och retar mig! Men ibland gillar jag dem. Jag vill att de ska vara snälla och läsa sina läxor men det gör de inte alltid!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.