Foto: Scanpix

Äldre varnas för falsk hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö har det på senare tid dykt upp falsk hemtjänstpersonal som försöker lura sig in hos äldre personer.

Malmö stad varnar nu på sin hemsida för den falska hemtjänstpersonalen, som kan visa upp falsk legitimation och hävda att de ska in och installera ett larm. Malmö stad informerar alltid i förväg vid sådana installationer, skriver kommunen på sin hemsida.

-Det är förfärligt att man går på äldre personer i deras bostäder. Det skapar väldigt mycket otrygghet, säger Ann Letorp som är vård- och omsorgschef Malmö till SVT.

-Vi ser allvarligt på det här och det är viktigt att äldre personer inte öppnar dörren för de man inte känner, tycker hon.

Varierade metoder

Den här typen av stölder har förekommit under många år och metoderna varierar. I Haninge och Södertälje har flera äldre den senaste tiden lurats av det så kallade hinktricket. Någon knackar på och säger att det brinner och ber att få låna en spann vatten. Medan den äldre hämtar vatten passar tjuven på att stjäla värdesaker. Polisen misstänker att det kan vara en liga.

-Detta förekommer på ett oerhört förslaget sätt, särskilt mot äldre som tror gott om människor. Vi tar det på största allvar, säger Ann-Christine Ekelund vid polisen i Södertörn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.