Malmöpolis kallade unga blatte och apa

Uppdaterad
Publicerad

Kravallpolis kallade ungdomar i Rosengård i Malmö för ”blattajävlar” och ”apajävel”. Uttalandet fastnade på polisens egen film som spelades upp i tingsrätten som bevis mot en man som åtalats för våldsamt upplopp.

På filmen hörs polisernas interna prat om den misstänkte. En polisman säger: ”Den lille apajäveln. Ska jag göra han steril när jag får tag på honom?”

Den högste polischefen i Malmö, Ulf Sempert, säger till SVT att han är ”bedrövad och besviken” och berättar att en anmälan om händelsen ska gå till polismålsenheten.

-Vi har jobbat jättemycket med att skapa förtroende för ungdomarna, framför allt i Rosengård. Svensk polis står för något helt annat än vad polisen står för i många av de länderna de kommer ifrån. Det här är ett bakslag, säger han.

Uttalanden fälldes i mitten av december när kravallerna var som värst i Rosengård. Ungdomar kastade bland annat gatstenar och tände eld på soptunnor.

Videon är bevismaterial i en rättegång mot en 21-åring som står åtalad för våldsamt upplopp.

Bakgrund: Tidigare liknande fall

2008: En polisman i Stockholm åtalas för att i ett privat bråk med en taxichaufför ha kallat denne ”blattejävel”.

2007: En anslagstavla hos citypolisen i Stockholm med foton på polisaspiranter utsätts för rasistiskt klotter. Bilderna på fyra aspiranter med utländskt namn eller utseende stryks över.

2005: Ett polisbefäl i Malmö skickar mejl till blanda andra kommunalrådet Ilmar Reepalu med ord som ”kriminella Mohammed” och ”alla jävla blattar”. Han frikändes från åtalet för hets mot folkgrupp, men blev ändå avskedad. Beslutet om avsked underkändes sedan i Arbetsdomstolen och mannen fick 80 000 kronor i skadestånd.

2005: Ett diskussionsforum för främst poliser på internet anmäls för rasistiska inlägg, men åklagare lägger ned ärendet med hänvisning till yttrandefriheten.

2003: En av polisens hundförare i Stockholm döms för misshandel och förolämpning sedan han låtit hunden fortsätta bita ett par biltjuvar. Samtidigt fällde han kommentarer med anspelning på deras hudfärg.

2001: Fyra manliga elever på polishögskolan i Solna uttalar sig nedsättande om kvinnor, homosexuella och invandrare inför sina kurskamrater. Alla fyra får en varning, men får fullfölja utbildningen.

2000: Efter rånöverfall i Malmö går polisens vakthavande befäl ut med ett pressmeddelande där rånarna beskrivs som ”negrer” och ”araber”.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.