Mamman om Periscope-misshandeln

Uppdaterad
Publicerad

Misshandeln av den 16-åriga flicka som sändes live i sociala medier har väckt starka känslor. Flickans mamma är förtvivlad över att vuxna människor bara gick förbi och inte ingrep.

Bilderna från den virala videon visar hur flickan blir sparkad, neddragen på marken och dragen i håret. Övergreppet live-sändes på Twitter-appen Periscope, men även i andra sociala medier lades filmer och bilder från misshandeln ut.

Flickan hade varit hotat och utsatt under en längre tid i sociala medier. Men under onsdagskvällen blev hoten till verklighet. SVT har pratat med flickans mamma om det som hänt:

Periscopemisshandeln

Gör ont att andas

– Hon är såklart väldigt ledsen, jag tror att hon är väldigt rädd, hon har ju väldigt ont. Hon fick sparkar över hals, huvud och rygg. Det som är jobbigast för henne nu rent fysiskt är att hon har väldigt ont när hon andas, säger flickans mamma.

Trots att övergreppet ägde rum vid 18-tiden i centrala Uppsala så står vittnen till händelsen endast och tittar på, vuxna människor står bredvid utan att ingripa.

– Vi är såklart i chock, vi är arga och ledsna. Vi är besvikna för att vuxna människor bara går förbi och inte vågar göra något när en ung tjej ligger på marken och blir sparkad.

Manifestation för civilkurage

Händelsen är polisanmäld, på torsdag nästa vecka anordnas en manifestation i Uppsala mot våld och för civilkurage.

– Jag hoppas att det kan engagera både vuxna och ungdomar, kommunen och polisen, så man förstår att detta är ett stort problem.

SVT har varit i kontakt med Twitter, men de vill inte kommentera så länge det pågår en polisutredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Periscopemisshandeln

Mer i ämnet