Man misstänks för grovt folkrättsbrott i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

En man sitter sedan i tisdags anhållen misstänkt för grovt folkrättsbrott. Det misstänkta brottet ska ha begåtts i Sudan under åren 2003-2004.

Kammaråklagare Hanna Lemoine som leder förundersökningen är mycket förtegen om utredningen, som inleddes för ett par år sedan och vill inte kommentera den. 

– Det råder förundersökningssekretess och det här är inte ett sådant ärende som jag kan lämna kommentarer kring just nu, säger Hanna Lemoine, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Förnekar brott

Förhör med den misstänkte har hållits igår och det ska hållas ytterligare förhör under dagen. Advokaten Johan  Åkermark har förordnats som offentlig försvarare åt den misstänkte mannen.

– Det enda jag kan säga är att min klient förnekar brott, säger Johan Åkermark.

Den misstänkta brottet ska ha begåtts i Sudan under perioden april 2003 till och med 2004. Det är oklart exakt vilka händelser det ska röra sig om, men bland annat bröt den blodiga konflikten i regionen Darfur ut i början av 2003.

Enligt FN har cirka 300 000 människor dött till följd av Darfurkonflikten och Internationella brottsmålsdomstolen utreder sedan många år misstänkta krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.