Debattören Hans Caldaras Foto: Scanpix

”Man vill ha kontroll över romerna”

Uppdaterad
Publicerad

Debattören Hans Caldaras reagerar kraftigt på uppgifterna om polisens registrering av romer.

– Det är skrämmande och totalt oacceptabelt att något sådant kan ske i Sverige i dag, säger Hans Caldaras, själv rom som länge kämpat mot diskriminering av romer, till SVT:s Godmorron Sverige.

– Det för tankarna till 1942-43 under nazismens härjningar då svensk polis kartlade svenska romer och svenska judar, säger han.

Polisens romregister

– Det är ren rasism. Varför sker det igen, vad är det syftet? frågar sig Hans Caldaras.

Han menar att registreringen är ett rasistiskt övergrepp.

– Det måste vara för att de är romer. Det är ju barn och ostraffade i registret, säger Hans Caldaras.

– Jag kan inte finna något annat skäl än att man vill ha kontroll över romerna, säger Hans Caldaras.

”Ett otroligt lagbrott”

Fred Taikon, ansvarig utgivare för romska tidskriften É Romani Glinda säger att han känner en otrolig frustration över avslöjandet att polisen registrerat tusentals romer.

– Det här är fruktansvärt illa. Det är en olaglig handling som polisen begår. Det är ju förbjudet att registrera människor utifrån etnicitet – och så gör våra myndigheter det. Det här är ett otroligt lagbrott. Man blir förstummad, säger han till TT.

Men Taikon menar också att han sett signaler om att detta förekommit.

– Vi har haft kontakt med andra romer som har signalerat om det här, där de i olika förhör har fått se bilder på människor för att hjälpa till att identifiera dem. Där har romska ungdomar också förekommit, säger Fred Taikon.

Förtroendet förstört

Rosita Grönfors, ordförande i Riksförbundet Internationella romska och resande kvinnoorganisation, är chockad över avslöjandet.

– Jag har inga ord, säger hon till TT och menar att förtroendet för myndigheter nu är förstört.

Rosita Grönfors sitter själv med i en referensgrupp med integrationsminister Erik Ullenhag (FP), som representant för det romska folket.

– Det arbete som vi har påbörjat och de undersökningar som vi har varit med i, jag tror ingen av oss kommer medverka något mer. Nu när vi vet om att alla blir registrerade kommer romerna dra sig tillbaka, säger hon.

Se hela intervjun med  Hans Caldaras genom att klicka på bilden längst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet