Flera skolor i Södertälje blir utan läxhjälpsbidrag i år. Foto: TT/SVT

Många av Södertäljes skolor utan bidrag för läxhjälp

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2014 har skolorna kunnat ansöka om att få statligt bidrag för att bedriva läxhjälp. Men i år är det många skolor i Södertälje som blir utan pengarna.

Tanken med läxhjälpsbidraget är att det bland annat ska leda till en ökad likvärdighet för alla skolelever när de oavsett familjeförhållande kan få hjälp med läxorna i skolan. På Skolverket säger man att det har varit ett högt tryck på ansökningar till bidraget i år, men det gäller inte Södertälje. I år är det sju av Södertälje kommuns 18 skolor som inte har ansökt om bidraget.

Förra året fick Ronnaskolan 482 500 kronor i bidraget och Hovsjöskolan fick 216 000 kronor, i år är det ingen av skolorna som har ansökt om pengarna. Ronnaskolan menar att de aktivt valde bort pengarna och på Hovsjöskolan glömde man bort att skicka in ansökan i tid. 

Val 2018 – #dinröst

– I det här fallet har vi missat själva ansökan, säger Håkan Malmrot, enhetschef på Hovsjöskolan.

Hur skolan kunde missa att söka pengarna har han inget svar på.

”Finansieringen är mindre viktig”

Enligt kommunens verksamhetschef för grundskolan, Jenny Stanser, är anledningen till att skolorna inte sökt om pengarna att de redan får många andra bidrag.

– Skolorna har hittat andra bidrag eller organisationer som finansierar läxhjälpen så det påverkar inte elevernas tillgång till läxhjälp, säger hon och fortsätter:

– Det är viktiga är att skolorna ger läxhjälp, men hur de finansierar det är mindre viktigt.

Men Hovsjöskolan svarar ju att de bara har missat att söka sina bidrag?

– Ja det är en av de skolorna, men på Ronnaskolan har man valt att söka andra bidrag istället och har ett annat upplägg.

Både Ronnaskolan och Hovsjöskolan kommer att bedriva läxhjälpen ändå, bland annat med hjälp av en läxhjälpstiftelse som de har samarbetat med tidigare år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet