Foto: SVT

Många avhopp inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Minst 16 politiker har den senaste månaden tvingats lämna sina politiska uppdrag inför valen till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige.

Det parti som haft flest avhopp är Sverigedemokraterna. Sex av partiets politiker har tvingats lämna sina politiska uppdrag på grund av rasistiska uttalanden som de har gjort. Ytterligare några av politikernas framtid är oviss och somliga har uppmanats att avgå.

– Inget annat parti kan mäta sig med SD i mängden uteslutningar, avhopp och tomma stolar, säger statsvetaren Ann-Cathrine Jungar. 

Hon säger att personkonflikter är vanligt i nya och högerradikala partier.

– Sverigedemokraterna har med åren byggt upp en mycket mer professionell organisation och har gjort ideologiska förändringar. Partiledningen vill göra partiet mer moderat och samarbetsdugligt och det har skapat ideologisk turbulens, säger hon.

Men avhoppen kommer inte bara från Sverigedemokraterna. Även Kristdemokraterna har tappat politiker den senaste månaden. Minst tre av partiets politiker har lämnat sina politiska uppdrag efter rasistiska och homofoba uttalanden samt ett fall av stöld.

Två centerpartister och två moderater har också lämnat sina platser på vallistorna. Miljöpartiet, Folkpartiet och Socialdemokraterna har förlorat en politiker var den senaste månaden.

De etablerade partierna påverkas mer av skandaler än vad SD gör, säger Ann-Cathrine Jungar.

– Alla uttalanden som inte är i linje med partiets grundläggande principer, som till exempel mänskliga rättigheter, skadar. Partierna har olika typer av kontrollsystem så att de kan ställas till svars. De flesta partier har principer och procedurer för den som inte följer dem, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.