Foto: TT

Många båtbränder i sommarvärmen

Publicerad

De senaste veckorna har det inträffat ovanligt många båtbränder. En vanlig brandorsak är att bränsle förångas och antänds vid tankning – en risk som ökar i varmt väder.

– Nyligen började en båt brinna här. Jag högg av tamparna med en yxa och knuffade bort båten från våra bensinpumpar. Det var riktigt otäckt, säger Hampus Norén, anställd på en sjömack i Skurusundet i Nacka.

Bara under de senaste veckorna har ett tiotal båtar brunnit. Bränderna uppstår emellanåt vid tankning, då otäta slangar och kopplingar släpper ut bränsleångor som antänds.

Båtar exploderar

– Jag har varit med två, tre gånger när det exploderat båtar här. Bensinen har inte hamnat i tanken, utan i kölsvinet. Det bildas gaser och när man vrider på nyckeln kan det bli en gnista. Då smäller det, säger Mille Nylander, sjömackföreståndare i Skurusundet.

Båtägare rekommenderas bland annat att stänga av motorn vid tankning, kontrollera att slangar inte läcker, fylla på lösa tankar utanför båten, och vädra ut ångor från motorutrymmet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.