Foto: TT

Många fuskar med trängselavgifter

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har nära 8.000 passager vid Stockholms betalstationer gjorts med manipulerade registreringsskyltar, men det är en minskning enligt Mikael Andersson på Transportstyrelsen.

Det motsvarar ett bortfall på omkring 120.000 kronor i trängselavgifter, skriver Dagens Nyheter. Men fusket har de senaste åren minskat.

– Jag tror att vid införandet så var motståndet stort. Men bilisterna har väl vant sig med tiden, det är en förklaring som jag kan se. Men vi har inte gjort några djupare analyser. Statistiken visar sig att det är ett litet problem, säger Mikael Andersson som är pressansvarig på Transportstyrelsen.

Vad händer med de som fuskar?

– Om vi inte kan se hela registreringsskylten så kan vi inte se fordonet, då gallras den bort.

Är det alltså riskfritt att fuska?

– Det är polisens ansvar att se till att registreringsskyltarna ska vara synliga. Polisen kan och har agerat. En person stoppades tillexempel i en trafikkontroll där registreringsskylten hade en plastfilm på sig, det blev ett ärende, säger Mikael Andersson.

Olika metoder för att slippa betala

Förutom att registreringsskyltar täcks över med en genomskinlig plastfilm som bländar kameran, så ändras oftast en bokstav eller siffra i registreringsnumret.

Är det här ett problem?

– Det är alltid ett problem, det handlar om legitimiteten för systemet. Alla ska göra rätt för sig. Men om vi tittar på omfattningen idag så rör det sig om en försvinnande liten andel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.