Foto: TT

Många immuna mot årets influensa

Publicerad

Den som oroar sig för att årets influensa ska lamslå landet kan troligen andas ut. Det ser nämligen ut att bli en ordinär influensasäsong. Men riktigt säker man inte vara, menar statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten. – Det enda vi är helt säkra på är att den kommer. Man kan dock dra vissa slutsatser, säger han.

Snart är vintern här och därmed influensasäsongen. Förra året dog fler än året innan av influensan. Men i år ser det bättre ut. På södra halvklotet har det varit en relativt ordinär säsong, berättar Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

– Utifrån det kan man dra vissa slutsatser. Med tanke på att influensasäsongen varit ordinär på det södra halvklotet ser det ut att bli en medelsäsong här. Men det är svårt att med säkerhet uttala sig om influensan i förväg, säger han.

Äldre och multisjuka drabbas hårdare

Hur svår influensasäsongen blir varierar från år till år. Det virus som väntas orsaka de flesta influensafallen i år påminner mycket om viruset i fjol. Därför väntas många vara immuna mot viruset och det kan innebära att färre insjuknar. Men även en ordinär säsong innebär att relativt många blir sjuka.

– Den kommer drabba mellan fyra och sju procent av befolkningen. Äldre och multisjuka drabbas mer än friska. Dödligheten totalt ökar något under influensasäsongen eftersom några hundra personer kommer att dö efter att ha smittats av viruset, säger Tegnell.

”Virus gillar mörker och kyla”

Det är omöjligt att säga exakt när influensan kommer att slå till. Vanligtvis börjar människor insjukna i mitten av januari när folk kommer tillbaka från sina julledigheter. Men vissa år börjar influensan redan i början av december.  Att den alltid slår till på vintern har sina förklaringar, berättar Anders Tegnell.

– De flesta virus gillar mörker, kyla och fukt. Då överlever virusen bättre utanför kroppen. De tycker inte om solljus. Dessutom lever vi mycket närmre varandra på vintern. Vi befinner oss mer inomhus och barnen, som ofta är motorer i spridningen, sitter mer inne i skolor och förskolor, säger Anders Tegnell. 

Klassiska symtom

Även om virus skiljer sig från år till år är symptomen alltid desamma. Kroppen reagerar ofta likadant hos alla.

– Det handlar om klassisk luftvägsinfektion, hög feber, ont i kroppen och torrhosta, säger Tegnell.

Hur många som blir sjuka under en aktuell säsong beror på hur mycket viruset förändrats från året innan, vilket påverkar hur immun befolkningen är. För den som är över 65 år och/eller är multisjuk rekommenderas vaccination varje år. För en frisk person är det mycket ovanligt att bli influensasjuk två år i rad. Men Anders Tegnell rekommenderar att tvätta händerna ofta och noga.

– Det innebär inget totalt skydd, men det ger viss hjälp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.