Många it-attacker mot myndigheter

Publicerad

Svenska myndigheter har varje vecka det senaste halvåret utsatts för i genomsnitt över fem allvarligare IT-incidenter, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sedan april i år till uppgift att samla in allvarliga störningar från myndigheters IT- och datasystem. Detta för att få en överblick över IT-störningar och kunna vidta skyddsåtgärder för att samhällsviktig verksamhet inte ska riskera att störas ut. Hittills har 131 rapporter kommit in, där sju fall lett till polisanmälan.

”Man ska vara försiktig”

I ytterligare 21 inrapporterade fall är det ännu oklart om de upptäckta it-störningarna kommer att leda till polisanmälan, enligt Ekot.

– Man ska vara försiktig och vi tittar ju på vad som kan drabba oss. Men jag tror att vi kommer att se mer och mer utav den här typen av störningar i och med att vi är så mycket, mycket mer beroende just av informationsteknologi, säger Richard Oehme, chef för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet vid MSB, till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.