Radiotjänst gör numera bedömningen att både datorer och surfplattor är avgiftspliktiga tv-mottagare. Foto: Scanpix

Många JO-anmälningar mot Radiotjänst

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera anmälningar mot Radiotjänst kommer JO inte att pröva dem.

Sedan det i slutet av februari uppmärksammades att Radiotjänst börjat kräva in tv-avgift av datorägare har JO-anmälningarna strömmat in.

På drygt två veckor har Justitieombudsmannen (JO) tagit emot över tjugo anmälningar mot bolagets myndighetsutövning.

TV-avgiften

Flera av anmälningarna anser att Radiotjänst tolkar lagen felaktigt då datorers huvudsakliga syfte inte är att ta emot tv-sändningar.

Prövar inte anmälningarna

JO kommer dock inte att pröva anmälningarna om att Radiotjänst nu tar ut tv-avgift för dator- och surfplatteägare, rapporterar Svenska Dagbladet.

JO motiverar beslutet med att det är möjligt att få frågan prövad på annat håll. Till exempel kan den som krävs på licenspengar för sin dator klaga direkt till Radiotjänst. Säger Radiotjänst då nej så kan beslutet överklagas till förvaltningsrätten.

Det var i samband med att SVT började direktsända alla tv-kanaler på webben som Radiotjänst gjorde bedömningen att en dator och surfplatta är avgiftspliktigs tv-mottagare.

Det innebär att även personer med datorer eller surfplattor ska betala tv-avgiften.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV-avgiften

Mer i ämnet