Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) Foto: SVT

”Många kommuner gör inte tillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala och statliga regler kan stoppa bostadsbyggande. Kritiker menar att beslutanderätten måste flyttas från kommunen till regional nivå istället. – Många kommuner gör inte tillräckligt, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) i SVT:s Agenda.

Att flytta ansvaret från kommunerna till en regional nivå är något som diskuterats i Bostadsplaneringskommittén. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) ser det som en av många ingångar till att öka byggtakten.

– Det finns många bostäder i plan, flera hundra tusen enligt SKL, men uppenbarligen så räcker inte det för att få fler kommuner att växla upp bostadsbyggandet.

Agenda

Vad vill du göra med makten kring bostadsbyggandet?

– Vissa kommuner klarar av det med dagens regelverk och det är inte omöjligt att vi behöver ha det som ett incitament för att få fler att växla upp bostadsbyggandet, säger Mehmet Kaplan (MP).

Riksintressen ett problem

Sveriges Kommuner och landsting (SKL) vill fortsättningsvis att kommunerna ska ha beslutanderätt när det gäller bostadsbyggandet och de anser att många av problemen beror på statliga riksintressen.

– Där diskuteras olika ingångar. Det stora problemet är att det har byggts alldeles för lite under lång tid och det beror på att staten varit alldeles för passiv. Vi ser i olika delar av landet där Länsstyrelsen tar en mer aktiv roll och då kommer de göra mer eftersom vi nu tar bort möjligheten till överprövning. Då kan de hjälpa kommunerna och därmed kommer det att bli snabbare och gå enklare att bygga bostäder.

I Ekots lördagsintervju förra veckan pratade Mehmet Kaplan om att han vill trappa ner räntebidragen och växla det mot lägre reavinstskatt. Något som fick finansminister Magdalena Andersson (S) att gå ut och säga att det var Kaplans personliga uppfattning. 

– Vi behöver partiöverskridande samtal. När det gäller ränteavdrag och uppskovsräntan och de andra finansiella bitarna så behövs ändringar i det systemet. Vi behöver ändringar i systemet för rörligheten är ett av de stora problemen. Regeringens linje är tydlig, vi är öppna för alla ingångar förutom att röra fastighetsskatten, säger Mehmet Kaplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet