Pappa läser för sitt barn. Foto: TT

”Ska vara upp till varje familj att bestämma om föräldraledigheten”

Uppdaterad
Publicerad

Svårt för företagare. Kvinnor tar hand om hemmet och män jobbar.

Det är några av reaktionerna på SVT:s nyhet om att nästan var fjärde pappa väljer bort föräldraledighet.

Samtidigt är det många som reagerat mot att det är så stor skillnad i hur föräldrar tar ut ledighet.

Nyheten om att nästan var fjärde pappa väljer bort föräldraledighet de första två åren har fått massor av reaktioner på sociala medier. SVT Nyheter har låtit försäkringskassan undersöka hur många fäder som inte tar ut föräldrapenning barnets första två år och siffrorna visar att nästan var fjärde pappa väljer bort föräldrapenning.

Linda som mejlat till SVT Nyheter tycker att det är svårt för företagare att ta ut föräldraledigheten:

En småföretagare kan inte ta ledigt i 3 månader för att vara föräldraledig, då skulle företaget gå i konkurs.

Vi har 3 barn där min man inte har varit föräldraledig utan jag har tagit allt som går och resten har vi förlorat. Men det innebär att våra barn förlorar tid med sina föräldrar och har varit tvungna att börja tidigare på förskolan. Men (!!!) min man är absolut inte mindre involverad i barnens liv än vad jag är. Ok, han är inte hemma på dagarna. Men han kommer nästan alltid hem till lunch, har en regel att aldrig jobba över och undviker program på kvällarna just för att vara tillsammans med familjen. Man kan vara en superbra pappa utan att vara hemma med barnen hela dagarna. 

Även Marie, som mejlat SVT Nyheter har reagerat på att det är svårt för de som har företag och tycker att det borde gå att göra undantag:

Vi driver ett eget företag och är i uppstart. Företaget är beroende på att min man jobbar och med låg lön samt att han måste jobba så kan han inte ta ut sina föräldrardagar. Han har överlåtit de han kan till mig men resten kommer ej att bli använda.  Här tycker vi att vid vissa situationer ska alla dagar få lov att överföras till den andre föräldern.

Signaturen Vasso är inne på samma linje:

Undrar bara hur man tänkt sig då pappan har en bilfirma och arbetar ensam. Kan man ansöka om dispans eller skall firman stängas. Det vore bra om någon kunde svara. Annars är det bra tänkt.

Twrland som också mejlat har en annan förklaring till varför var fjärde pappa väljer bort föräldraledighet:

Mamma tar hand om barnen och pappa jobbar. Det är så vi är skapta, det kan inte politiken ändra på. Punkt slut.

Reaktioner på lagstiftning

Och på SVT Nyheters Facebooksida regaerar många på att en del av dagarna lagstiftats så att pappan måste ta ut dem.

Helt sjukt att man lagstadgat dagarna. Ska vara upp till varje familj att bestämma hur de vill dela upp sin ledighet. Alla är inte lika och det ska finnas plats för alla variationer.

Absolut ska man få bestämma när man vill vara ledig med sina barn, men om man ska få ta del av något bidrag så får det krävas en motprestation som inte befäster könsmaktsordningen och bidrar till sämre villkor för kvinnor på arbetsmarknaden. Sånt vill jag inte att mina skattepengar går till.

Många reagerar också på att pappor avstår från att ta ut föräldraledighet.

Tänk om pappor som avstår! Arbeta kan man göra i många år men ens barns tidigaste tid kommer inte igen!

Lägg ner snacket om lönen. Handlar inte om det, och det visar ju denna statistik. Handlar om kön inte lön, och det är ju den trenden dom vill bryta med öronmärkta dagar till pappan, och det verkar dom ju lyckas med så det är ju bra!

Fortsätt gärna mejla och diskutera i våra sociala medier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.