Henrik Ljungqvist (till vänster) är rektor vid Ronnaskolan i Södertälje och negativ till lärarlyftet. Foto: SVT / TT

Många rektorer kritiska till lärarlönelyftet

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga satsningen på lärarlöner har gjort att stämningen på skolorna runtom i landet har försämrats. Det vittnar många rektorer om. 64 procent av dem tycker att lyftet är mycket eller ganska dåligt.

De flesta inom skolan och i debatten tycker att lärarlönerna överlag behöver höjas. Och i höst genomförs den nuvarande regeringens satsning, det så kallade lärarlönelyftet. Tre miljarder kronor ska komma lärarna till del.

SVT Nyheter har därför skickat en enkät till alla landets högstadierektorer och frågat om vad de tycker om den här reformen. Hela 39 procent av rektorerna tycker att lärarlönelyftet är mycket dåligt och 25 procent tycker att reformen är mycket dålig. Endast 10 procent av de tillfrågade rektorerna anser att lärarlönelyftet är mycket bra, visar SVT:s enkät.

Påverkar stämningen på skolan

Högstadierektorerna har också fått frågan hur de tycker att fördelningen av pengarna har påverkat stämningen på skolan. Bara 6 procent av de tillfrågade anser att det har har haft en positiv påverkan på stämninen. Hela 57 procent svarar istället att fördelningen av pengarna har påverkat stämningen negativt.

Enkäten visar också att 55 procent ger pengarna permanent. 45 procent ger pengarna som ett tillfälligt påslag. Vi kan även se att de flesta ger pengarna till så många legitimerade lärare som möjligt.

25 procent ger till 31-40 procent av lärarna som kan komma ifråga. 36 procent ger pengarna till 41 procent eller fler av lärarna.

”Ett par lärare har slutat”

Henrik Ljungqvist är rektor vid Ronnaskolan i Södertälje och även om han tycker att lärarlönerna bör höjas anser han att reformen inte är bra.

– För mig har konsekvensen blivit att ett par lärare har slutat. Och jag har haft samtal med en del besvikna som har svårt att förstå varför de inte fått, säger han. Och även lärare som fått tycker att det är jobbigt så det här har inte precis förbättrat stämningen på skolan.

Dessutom tycker han att lyftet kommer i en tid då det saknas många lärare. Och han befarar att det kommer att bli knepigt till sommaren då många lärare byter jobb även i vanliga fall. Risken nu är att lärare som anser sig ha missgynnats kommer att sluta, säger han.

Resultatet av enkäten

Vad är din åsikt om lärarlönelyftet?

Mycket bra 10 procent

Ganska bra 26 procent

Ganska dåligt 25 procent

Mycket dåligt 39 procent

Vet ej 1 procent

Hur har fördelningen av pengarna påverkat stämningen på skolan?

Positivt 6 procent

Ingen förändring 22 procent

Negativt 57 procent

Vet ej 14 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.