Allt fler svenskar kan tänka sig att köpa receptbelagd medicin på internet. Samtidigt omsätter handeln med falska läkemedel miljardbelopp. Foto: TT

Många riskerar köpa falska läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar köper medicin på internet – trots risken för allvarliga biverkningar.

Samtidigt har tullens beslag av olagliga läkemedel mer än fördubblats jämfört med samma period förra året.

– Det har skett en kraftig ökning av antalet människor som handlar, säger Susanne Lundin, professor i etnologi vid Lunds universitet.

Svenskarna klickar hem piller som aldrig förr. Nya siffror som Tullverket tagit fram till SVT visar att beslagen av narkotikaklassade läkemedel och dopningpreparat har mer än fördubblats under årets första sju månader jämfört med samma period förra året. Det är över en miljon tabletter och därtill tillkommer många andra typer av falska eller otillåtna läkemedel som potenshöjande piller, bantningspreparat och antibiotika.

– Alla köper. ung som gammal har du bara tillgång till internet så är det hur enkel som helst , ett kreditkort och internet uppkoppling det är det enda som krävs, det är en ständig ström av narkotikaklasade läkemedel och även vanliga läkemedel, säger Svante Hull, tullinspektör.

Få känner till riskerna

Försäljningen av läkemedel i Sverige är starkt reglerad. Lagstiftningen styr hur produkterna ska hanteras, vilka som får sälja och vilka som får tillverka dem. Men på internet är försäljningen av falska och olagliga läkemedel en miljardindustri.

Branschen tycks bara växa, men få svenskar känner till riskerna. Ett gravt underskattat problem – det anser Susanne Lundin som i dag skriver om problemet på DN Debatt. Hon har forskat om den internationella svarta handeln med organ och läkemedel.

– Mina erfarenheter från forskningen är att där behovet överstiger resurserna uppstår en svart marknad. I Sverige har vi ett sjukvårdssystem där det kan vara svårt att komma till en läkare, och med långa köer, säger hon.

Kraftig ökning

Enligt en färsk rapport från Läkemedelsverket ökar andelen personer som har köpt eller kan tänka sig att köpa receptbelagda läkemedel på internet. Av de tillfrågade svarade tolv procent att de hade köpt någon av de uppräknade medicinerna på internet. Hela 40 procent svarade att de skulle kunna tänka sig att köpa dem.

I många fattigare länder är försäljning av mediciner mot direkt livsfarliga sjukdomar, som malaria, ett stort problem. I Sverige är livsstilsorienterade läkemedel vanligare.

– De mediciner som ligger i topp i Sverige och i Norden är potensmedel som Viagra, bantningspreparat och antidepressiva, säger Susanne Lundin.

Flera döda i Norden

Produkter som bantningspiller och kosttillskott kan verka harmlösa i sammanhanget. Men problemet är att konsumenten aldrig kan vara säker på vad varan egentligen innehåller.

– En ny trend är så kallade kosttillskott, främst tillverkade i Asien, som har visat sig innehålla läkemedelssubstanser. Det har varit ett antal personer i Norden som har dött av det, säger Martin Burman, utredare på Läkemedelsverket.

Han pekar även på problemet med produkter som saluförs som traditionella örter.

– De beskrivs som naturliga, men kan innehålla läkemedel. Det är extra allvarligt när kunden inte ens vet att de får i sig en substans. Man kanske har ett hjärtfel som förvärras av substansen.

Ny lagstiftning

Experterna är eniga om att det nu krävs krafttag från samhällets sida.

– Det har lagts fram ett lagförslag, med bland annat högre straff för personer som förfalskar läkemedel. Men jag är kritisk mot att straffet blir för lågt, säger Susanne Lundin.

Hon betonar även att det är viktigt att utbilda och informera, dels konsumenterna, dels läkare, apotekare och andra i branschen som behöver lära sig att identifiera falska läkemedel. Även Martin Burman anser att kunskap är avgörande.

– Det är viktigt att veta om ens försäljare har apotekstillstånd. Sedan den 1 juni i år måste man ha en banner på hemsidan som visar att man har rätt att sälja läkemedel. Det är en gemensam lagstiftning inom EU.

Svenskarnas medicinköp på nätet

Läkemedelsverket undersöker regelbundet svenskarnas läkemedelsköp på internet. Den senaste undersökningen publicerades i juni 2015. Den visar bland annat följande:

  • Tolv procent av de tillfrågade uppger att de har köpt ett eller flera av receptbelagda läkemedel på internet de senaste åren.
  • 40 procent skulle kunna tänka sig att köpa receptbelagda läkemedel på internet utan recept.
  • Personer mellan 18 och 29 år är mest villiga att köpa receptbelagd medicin utan recept. Storstadsbor är mer öppna för tanken än personer i mindre orter.
  • Den vanligaste anledningen till att folk är beredda att köpa medicinen på nätet är att det är ”enkelt och bekvämt”.

Källa: Rapporten ”Köp av receptbelagda läkemedel från osäkra källor på internet – en enkätundersökning” från Läkemedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.