Grädde, ägg, socker och vanilj. Det är allt som behövs för att göra vaniljglass. Men vill man köpa vaniljglass med få ingredienser måste man verkligen leta runt i frysdiskarna.
Av 14 vanliga vaniljglasspaket som SVT tittat på, innehåller bara fyra glassar färre än tio ingredienser. Och allra flest ingredienser finns det i GB:s Carte d'Or Vanilj. Av de 16 ingredienserna finns tillsatser som glukos-fruktossirap, E410, E412, färgämnet betakaroten E160a och mono- och diglycerider av fettsyra.
”Viktigt att man är transparent”
Elsa Fries är utbildad kock och medlem i tankesmedjan Dyrare mat NU. Hon tycker att det är problematiskt med industriellt framställd mat med för många tillsatser.
– Många kanske tror att de köper en glass med riktiga råvaror som ägg och socker. Men sen så innehåller den massa annat, som vi kanske inte trodde att vi betalade för. Därför är det viktigt att man är transparent, och uppriktig mot konsumenten vad det är man faktiskt säljer, säger Elsa Fries.
Billigare än råvaror
Hon menar att maten vi köper i dag generellt sätt är för billig. Och det är billigare för livsmedelsindustrin att använda tillsatser än riktiga råvaror.
– Generellt så är maten alldeles för billig i dag. Och man får ju vad man betalar för tänker jag. I grunden handlar det om att de här ingredienserna är billigare än riktiga råvaror. Det är något man har tagit fram inom livsmedelsindustrin för att kunna pressa priserna så mycket som möjligt, säger Elsa Fries.