Anställda med utländsk bakgrund i samtliga branscher ligger på mellan 14 och 17 procent. Bland rutföretag utgör de däremot 38 procent. Foto: TT

Många utrikes födda jobbar med rut

Uppdaterad
Publicerad

Bland företag som utför tjänster med rutavdrag är andelen utrikes födda betydligt högre än genomsnittet. Det visar statistik som Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram.

Fyra av tio personer som driver ett företag i rutbranschen är födda i ett annat land. Och det är en högre andel än genomsnittet för alla branscher.

– Bland företag i stort är andelen utrikes födda som driver företag bara 13 procent som jämförelse, säger Susanne Gullberg Brännström, statistiker på SCB.

Fler kvinnor

Anställda med utländsk bakgrund i samtliga branscher ligger på mellan 14 och 17 procent. Bland rutföretag utgör de däremot 38 procent. Även andelen kvinnor är högre inom företag i rutbranchen.

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega, tjänsteföretagens arbetsgivareorganisation, tror att det beror på att det är en lägre tröskel för att starta företag i just den här branschen.

– Man behöver kompetens, absolut, men det är en relativt låg tröskel och då blir det lättare både för företagare och anställda i rutsektorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.