Foto: TT

Mångmiljardbelopp i förmögenhet hos gode män

Uppdaterad
Publicerad

För första gången vet man nu hur stora förmögenheter som förvaltare, förmyndare och gode män har hand om för samhällets mest utsatta. Och det handlar om mångmiljardbelopp.

– Det är enormt stora mängder tillgångar som hanteras av överförmyndarverksamheten, säger Helle Bryn-Jensen, jurist på rättsenheten Dalarna till SVT Nyheter.

Det är 72,8 miljarder kronor som förvaltas av gode män, förmyndare och förvaltare. Det visar den kartläggning som länsstyrelsen i Dalarna genomfört i 229 av landets 290 kommuner.

Hundratals miljoner borta

Under året har SVT Nyheter rapporterat om kommunernas bristande kontroll av de gode männen och visat på hur hundratals miljoner kronor försvunnit eller stulits från gamla, sjuka, funktionsnedsatta och minderåriga.

#deutsatta

– Det som det handlar om är att vi inte har kunskap och dom stora mängd människor som ändå är involverade i det här. Det är cirka 1 procent av landets befolkning som har en ställföreträdare och på statlig nivå vet vi ingenting om dom, säger Helle Bryn-Jensen på Länsstyrelsen i Dalarna.

Siffrorna efter nyår

Ingen vet ännu hur många människor som har en ställföreträdare, men uppskattningsvis rör det sig om runt 100.000 personer i Sverige. Länsstyrelsen i Dalarna ska presentera siffrorna efter nyår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet