Foto: AP

Mardröm för VW: Också Audi och Porsche granskas

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska myndigheter utökar nu testerna för att avslöja om fler bilmodeller försetts med den programvara som visar lägre utsläppsvärden än vad bilen egentligen släpper ut.

Det är CARB, California Air Resources Board, som beslutat att utöka testerna till att också gälla dieselmotorer från Audi och Porsche. Det rör sig om motorer som bland annat finns i Porsche Cayenne och Audi A6.

– Inledningsvis granskade vi 3,4 liters motorerna, nu tittar vi också på sexcylindriga 3.0-liters dieselmotorer, bekräftar informationschefen Stanley Young vid CARB för AP.

Volkswagens utsläppsbluff

Volkswagens erkände under tisdagen att över elva miljoner fordon världen över har programvaran som får bilen att känna av när den blir testad, och då avge mindre utsläpp. Detta gör nu att myndigheter agerar bredare. I koncernens bilprogram finns flera märken – Audi, Porsche, Skoda och dessutom lastbilstillverkarna Man och Scania.

”Fanns inga fler bortförklaringar”

CARB, som under en längre tid granskat bilarnas utsläppsnivåer, avslöjar nu att det var under ett möte med VW-ingenjörer den tredje september som sanningen kom fram. Det var då tionde gången parterna träffades för att diskutera vad som kunde orsaka differencerna i mätningen.

– Ingenjörerna hade till slut inga fler bortförklaringar, utan erkände öppet att det fanns en algoritm som ändrade utsläppen när bilen testades, säger Stanley Young vid CARB.

Vd: Jag är oerhört ledsen

Volkswagens vd Martin Winterkorn framförde under tisdagskvällen en ursäkt på en videoupptagning från företaget.

– Miljoner människor över hela världen litar på våra varumärken, våra bilar och vår teknologi. Jag är oerhört ledsen över att vi svikit det förtroendet. Jag ber på alla sätt om ursäkt till kunder, myndigheter och allmänheten för dessa oegentligheter, säger Winterkorn i videon.

Volkswagen, som är världens största biltillverkare, har tappat över 250 miljarder i börsvärde sen avgasbluffen avslöjades av amerikanska myndigheter i söndags.

Bolaget riskerar nu dryga böter eftersom myndigheterna anser att man medvetet manipulerat utsläppen och på så sätt kringgått de lagkrav som ställs på nya bilar i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet