SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Mohlin SVT

Analys: Margit Silberstein: Hon blev provocerad av Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Premiärduellen mellan Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra blev lugn och saklig, men när betyg i fjärde klass kom upp hettade det till, säger SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein om kvällens debatt.

– Jag tycker att Löfven har blivit varmare i kläderna. Det låter som att det kommer mera inifrån, inte så inövat som tidigare. Anna Kinberg Batra tycks inte vara en politiker som pucklar på sin motståndare, hon är ganska kontrollerad, höjer inte rösten så ofta. På många sätt liknar hon Fredrik Reinfeldt men hon har det inte det temperament han släppte fram i vissa stunder.                                                                    

Det var en ganska lugn och saklig debatt ända tills de kom fram till skolan och betyg i fjärde klass, varför just i den frågan?

– Hon blev provocerad av Stefan Löfven. Det kanske inte var så mycket sakfrågan som att det lät som att det inte var helt säkert att han tänkte genomföra ett beslut att man ska ha betyg i årskurs trots att riksdagen sannolikt kommer att rösta fram ett sånt förslag. Och det här har ju lite bäring på Decemberöverenskommelsen också, att den bygger ändå på att regeringen inte provocerar för mycket.

De var ju inne på Decemberöverenskommelsen och vad regeringen kan tänkas lägga in i sin budget, sades det något intressant om det?

– Det är också en fråga som tiden får utvisa men jag tror det är viktigt för Stefan Löfven om den här Decemberöverenskommelsen ska hålla att han inte provocerar för mycket som sagt. Att han inte lägger in för många saker i budgeten och tvingar oppositionen att släppa fram en politik som de tycker väldigt illa om, till exempel stora skattehöjningar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.