Margit Silberstein Foto: SVT

Analys: Margit Silberstein: Miljöpartisterna kan tacka Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Miljöpartisterna kan tacka Moderaterna för att regeringen nu överger möjligheten att stänga Öresundsbron. Efter att Moderaterna avvisat förslaget hade det bara blivit Sverigedemokraterna kvar som stött den politik som Socialdemokraterna och Miljöpartiet, till nyligen riksdagens mest flyktingvänliga parti, var berett att driva.

Det var uppror i Miljöpartiets riksdagsgrupp när regeringens nya hårda migrationspolitik lades fram för ett par veckor sedan.

Med minsta möjliga majoritet fick partiledningen till sist med sig riksdagsgruppen på att stödja en politik, som för alla miljöpartister härstamma från en planet där de inte vill vara. Men efter lagrådets svidande kritik i går mot regeringsförslaget är det osäkert om den miljöpartistiska riksdagsgruppen hade orkat hålla fast vid en politik som dömts ut av lagrådets jurister för att inte värna asylrätten.

#flykt

Ignorerade kritiken

När inrikesminister Anders Ygeman intervjuades i SVT:s Aktuellt i går kväll var han bestämd när han framhärdade i att regeringen var beredd att lägga fram sitt förslag trots Lagrådets ovanligt vassa kritik mot en eventuell stängning av Öresundsbron och införandet av ID-kontroller på olika transportmedel i syfte att stoppa asylsökande från att komma till våra gränser. Men när till och med Anna Kinberg Batra, som står för den hittills strängaste migrationspolitiken förutom Sverigedemokraterna, sa nej till planerna på att stänga Öresundsbron kroknade Ygemans raka besked från kvällen innan.

Vill få ner antalet asylsökande

Anders Ygeman och Socialdemokraterna vill gå långt för att få ner antalet asylsökande till mellan 1.000 och 2.000 personer, siffror som migrationsminister Morgan Johansson laborerat med. Men att lägga fram ett förslag som bara skulle ha stöd av Sverigedemokraterna vore omöjligt för Socialdemokraterna. För miljöpartisterna finns det inte på kartan. Det var ju de som ingick en migrationspolitisk överenskommelse med Alliansregeringen för att hålla Sverigedemokraterna undan inflytande över invandringspolitiken.

Mycket återstår

Det ironiska är att miljöpartisterna nu jublar över att Öresundsbrostängningen är borta ur regeringens strävan att förhindra flykten till Sverige. Men sett ur miljöpartisternas perspektiv är det inte småpotatis som återstår: En radikalt begränsad möjlighet till familjeåterförening, tillfälliga uppehållstillstånd och id- kontroller vid gränsövergångar i södra Sverige. Det är bara Moderaterna och Sverigedemokraterna som står för en hårdare asylpolitik i riksdagen. Och lagrådets kritik mot ID-kontrollerna och ifrågasättandet om asylrätten naggas i kanten kvarstår.

Vill överlägga

Dessutom darrar Anders Ygeman på manschetten när han får frågor om han lagt de ursprungliga planerna om Öresundsbron på hyllan. Hans politikerspråk säger att han vill granska lagrådets yttrande och överlägga med de övriga partierna.

Det går så fort i politiken dessa dagar att många uttalanden och positioner är färskvara.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

#flykt

Mer i ämnet