Foto: SVT/TT

Margit Silberstein: Upp till bevis för Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Efter en höst som präglats av en flyktingkris och dalande opinionssiffror håller statsminister Stefan Löfven sitt jultal.

Det finns utmaningar som statsministern måste ta sig an menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

På lördagen håller statsminister Stefan Löfven (S) sitt jultal. Jultalet hålls efter en tuff höst som präglats av flyktingkrisen och svikande väljarstöd. Kritik har också riktats mot att stadsministern varit osynlig.

– Stefan Löfven har fått kritik för att ha svikit vallöften och dessutom har han regerat på en borgerlig budget, säger Margit Silberstein, inrikespolitikisk kommentator.

I början av september höll statsminsister Stefan Löfven (S) tal på en manifestation för flyktingar på Medborgarplatsen i Stockholm .

– Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt, sa han då.

– Det var många som tyckte att talet var bra och han trädde då fram som landets ledare. Sen kom det alltfler flyktingar och stämningen vände snabbt. Det har varit en väldigt tuff tid för honom, säger Margit Silberstein.

Ingen effekt i opinionsundersökningar

Efter talet sökte sig allt fler flyktingar till Sverige och i oktober kom överenskommelsen mellan regeringen och oppositionen om tillfälliga uppehållstillstånd och tvång för alla kommuner att ta emot flyktingar. Och i november presenterade regeringen ännu fler förslag för att minska antalet asylsökande. Trots den nya hårdare linjen med bland annat begränsad anhöriginvandring så minskar väljarstödet för Socialdemokraterna och Stefan Löfven. 

– Man ser ingen effekt i opinionsundersökningarna av det, säger Margit Silberstein.

Häromdagen i en intervju i Dagens Nyheter sa statsminister Stefan Löfven att krisen är över.

– Om den inte är över och om det kommer fler än Sverige anser sig kunna ta emot så kan det behövas ännu fler åtstramningar. Utmaningen för Stefan Löfven nu är att förhålla sig till hur han ska hålla ihop regeringen och samtidigt kanske behöva ta till fler åtstramningar. Det finns en stämning av oro och kris och politikerna har själva spridit det. Stefan Löfven skulle i sitt jultal behöva ingjuta hopp i människor och prata öppet om de problem som finns när så många sökt sig till Sverige och hur vi ska klara det, säger Margit Silberstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.