Utrikesminister Margot Wallström (S) har tre KU-anmälningar emot sig. Foto: TT

Margot Wallström frågas ut i KU

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds årets KU-utfrågningar. Först ut är utrikesminister Margot Wallström (S) som har tre anmälningar emot sig. Även statsminister Stefan Löfven (S) och förre utrikesministern Carl Bildt (M) är kallade.

Anmälningar som Margot Wallström har emot sig gäller dels det brutna samarbetsavtalet med Saudiarabien. Wallström hade bland annat kallat landet för en diktatur och kallat piskningen av bloggaren Raif Badawi för ”medeltida”. Senare framkom uppgifter om att saudierna fått veta att avtalet med Sverige skulle sägas upp. Detta förnekas av regeringskansliet, som hänvisar till att beslutet togs den 12 mars.

Militär hjälp

Margot Wallström är också KU-anmäld av Moderaterna för att regeringen överlade med utrikesnämnden först fem dagar efter att den på en presskonferens gett besked om vilken militär hjälp Frankrike skulle få efter terrordåden i Paris.

En tredje anmälan gäller Wallströms uttalanden om ”utomrättsliga avrättningar” i samband med interpellationer om Israel, uttalanden som gjort henne persona non grata i landet. Kristdemokraterna anser att hennes förklaringar varit motsägelsefulla och oförenliga.

Löfven och Bildt kallade

Totalt väntar 13 offentliga utfrågningar, varav tre gäller statsråd från den borgerliga regeringen. Bland annat är förre utrikesministern Carl Bildt (M) anmäld för att inte ha informerat utrikesnämnden om värdlandsavtalet med Nato.

Sist ut är statsminister Stefan Löfven (S). Moderaterna har KU-anmält hela regeringen för hanteringen av förra höstens flyktingkris. Socialdemokraterna har svarat med att anmäla den förra borgerliga regeringen för samma sak. Sverigedemokraterna har anmält båda regeringarna. Förre migrationsministern, nuvarande vice talman, Tobias Billström (M) är kallad i detta ärende.

Statsråd som är kallade till KU

Från nuvarande regering:

Statsminister Stefan Löfven (S).

Utrikesminister Margot Wallström (S).

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Inrikesminister Anders Ygeman (S).

Infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Näringsminister Mikael Damberg (S).

Från den förra regeringen:

Utrikesminister Carl Bildt (M).

Migrationsminister Tobias Billström (M).

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Övriga kallade är inte statsråd.

Källa: KU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.