Advokaten om anonyma vittnen: Som att ta magnecyl mot huvudvärk

Uppdaterad
Publicerad

Advokaten Elisabeth Massi Fritz tycker att det borde startas en utredning om anonyma vittnen i Sverige. Men hennes kollega Anne Ramberg säger att det är som att ta magnecyl mot huvudvärk.

Förra året fick 446 rättegångar ställas in för att vittnen inte dök upp, enligt Domstolsverket. Polisen i Malmö har just nu 11 olösta mord och 80 mordförsök på sitt bord. Ett av problemen är att vittnen är rädda.

– Anonyma vittnen finns i flera länder, Norge, Danmark och Nederländerna till exempel. Det borde vara tillåtet i Sverige också i exceptionella fall där det är fara för våld eller människors liv, säger Elisabeth Massi Fritz till SVT.

Hon ser framför sig ett system där andra metoder ska ha prövats först. Dessutom ska den åtalades försvar ha rätt att ifrågasätta anonymiteten, samt ställa frågor till vittnet.

Att tillåta anonyma vittnen har diskuterats av och till, men kritiker menar att det strider mot de mänskliga rättigheterna och Europakonventionen. Enligt Massi Fritz är det fel.

– Det är en myt. Jag tittade på direktiven igår. Systemet finns redan i andra länder och det ska användas i exceptionella fall, där det finns fara för våld. Den tilltalades försvarare måste också kunna ställa frågor till vittnet. En dom får heller inte luta sig helt på ett anonymt vittne, säger hon.

”Som magnecyl mot huvudvärk”

Hennes kollega, Anne Ramberg som är generalsekreterare i Advokatsamfundet, har dock starka invändningar mot en lagändring.

– Ju allvarligare brottet är desto sämre rättssäkerhet ska man alltså ha? Effektiviteten och trovärdigheten undanröjs. Fiender kan ju till exempel vittna mot varann. Det här är ett sätt att invagga människor i falsk trygghet om att nu ska brottsligheten lösa sig.

Ramberg pekar istället på att samhället måste komma åt grundorsaken till kriminaliteten.

– Det är ett långsiktigt arbete där man måste lösa socioekonomiska problem. Anonyma vittnen är som att ta magnecyl mot huvudvärk, man kommer inte åt själva orsaken.

Brottsoffrens säkerhet i fara

Elisabeth Massi Fritz anser att till exempel brottsoffer måste värnas på ett annat sätt än i dag.

– Det finns utsatta brottsoffer, som fruktar sina liv och lever med hot och våld varje dag. Deras rättssäkerhet ska vi också värna om i samhället, säger advokaten Elisabeth Massi Fritz.

I en enkät som gjordes av SVT 2012 ville var tredje åklagare ha möjlighet att låta personer vittna anonymt. Men det finns inget politiskt stöd i riksdagen för en ändring. De stora partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, säger nej. De enda partierna som är positiva till en lagändring är Kristdemokraterna och Liberalerna. Frågan har ibland drivits av enskilda riksdagsmän som motionerat.

Rättelse

2017-02-17

I en tidigare version av den här artikeln stod det att Centerpartiet är positivt till att ändra lagen och tillåta anonyma vittnen. Det stämmer inte. Vi har uppdaterat artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.