Foto: TT

Trots hårda kritiken – massivt stöd för Kaplan ute i distrikten

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har ett massivt stöd ute i distrikten – trots att han umgås i samma kretsar som islamister. Nästan samtliga av Miljöpartiets distriktsordföranden anser att han kan sitta kvar. – Jag köper hans förklaringar, säger Joakim Larsson i Västra Götaland till SVT Nyheter.

Bostadsministern är i blåsväder efter SVT Nyheters avslöjande om att Kaplan har träffat representanter för den islamistiska organisationen Milli Görüs vid flera tillfällen. Dessutom har han firat ramadan tillsammans med företrädare för den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna.

Kaplan har fått omfattande kritik efter avslöjandena, bland annat från statsminister Stefan Löfven (S) och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

MP-krisen

Men trots de besvärande uppgifterna har Kaplan ett massivt stöd ute bland distrikten.

Stort förtroende

SVT Nyheter har ringt runt till samtliga av Miljöpartiets distrikt och pratat med 19 av 21 ordföranden.

Bilden är nästan entydig. Hela 17 distriktsordföranden uppger att de har förtroende för Kaplan som minister. En av ordförandena svarar ”vet inte” och en annan ”inga kommentarer”.

17 av de tillfrågade anser att Kaplan kan sitta kvar som bostadsminister. De övriga två vill inte svara.

– Jag köper hans förklaringar. Jag har själv svårt att veta vem jag träffar och har kontakt med. Tråkigt att han ska vara mer granskad än andra, säger Joakim Larsson, distriktsordförande i Västra Götaland.

Måste förklara sig

Trots att enkäten visar på ett stort förtroende för Kaplan kryper det fram en del intern kritik.

Karin Österberg, distriktsordförande i Jämtlands län tycker att Kaplan måste ”på riktigt förklara hur han hamnar i sammanhang där han inte bör vara och hur han kan undvika det i framtiden”.

Jacek Jurkowski, ordförande i Blekinge, tycker att bostadsministern bör granska sig själv:

– Det låter otroligt att Kaplan inte vet vilka som sitter med vid samma bord, säger han till SVT Nyheter.

Det kommer även uppmaningar om öppenhet.

– Om han har några fler kort att lägga fram på bordet ska han göra det, säger Michael Wallin, distriktsordförande i Jönköpings län.

Förbättra rutinerna

Flera av distriksordförandena poängterar att rutinerna för vilka sammanhang politiskt aktiva inom partiet deltar i måste ses över. Det ställs också krav på att Kaplan och hans stab ska ha koll på i vilka sammanhang ministern medverkar i.

– Han ska kompetenshöja sin personal och framför allt ska han känna till dem som sitter vid samma bord, säger Kerstin Lundh, distriktsordförande i Dalarna.

– Kaplan borde vara noggrannare med att kolla upp vilka som ska delta på olika tillställningar, säger Max Troendlé, distriktsordförande i Kalmar län.

Mehmet Kaplan själv säger så här om sina kontakter med den islamistiska organisationen Milli Görüs:

– Milli Görüs är en organisation som rent ideologiskt inte står mig särskilt nära. De har en grundideologi som handlar om att de vill jobba med integrationsprojekt i samhället. De har ibland ifrågasatts i andra länder, men jag har inte sett sådana ifrågasättanden i Sverige.

Så har SVT gjort enkäten

SVT har ringt runt till samtliga av Miljöpartiets 21 distrikt. 19 av ordförandena har svarat på frågorna:

1. Har du förtroende för Kaplan som minister?

2. Kan han sitta kvar?

3. Vad bör han göra nu?

Enkäten gjordes den 15 april.

Milli Görüs

Milli Görüs har beskrivs som en djupt islamistisk och nationalistisk organisation som vill att islam ska spela en större roll i politiken.

Enligt flera Turkietkännare står den för turkisk nationalism och organisationen är mot minoriteters rättigheter i Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet