Sverker Martin-Löf styrelseordförande för SCA på podiet inför SCA:s årsstämma. Foto: TT

SCA styrelse får ansvarsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

På SCA:s bolagsstämma idag beviljades samtliga medlemmar ut styrelsen ansvarsfrihet. Nye vd:n Magnus Groth meddelade också att bolaget kommer att sälja sitt kritiserade affärsflygplan. I framtiden kommer man istället att hyra in flygplan.

Efter att den nya vd:n Magnus Groth, den avgående styrelseordföranden Sverker Martin Löf och bolagets revisorer talade på stämman var det dags för representanterna för de fyra tunga ägarna AMF Pension, fjärde AP-fonden, första AP-fonden och Swedbank Robur.

De riktade svidande kritik mot hur SCA använt sitt privatplan och hur bolaget bedrivit representation i samband med jakter och krävde att Anders Nyrén ska lämna styrelsen.

Skandal kring SCA affärsflyg

När Anders Oscarsson, chef för ägarstyrning hos pensionsförvaltaren AMF, begärde ordet kritiserade han bolaget och revisorerna. Oscarsson beskrev förtroendet för revisorerna som ”sprucket”. AMF:s representant beskrev en bolagskultur där jakt och flygresor överkonsumerades.

Magnus Groth sade också att bolaget förutom att sälja flygplanet i framtiden enbart kommer att bedriva jakt på egna marker. Det innebär ett stopp för de kritiserade vildsvinsjakterna i Tyskland. Enligt Groth är fokus just nu att återupprätta allmänhetens förtroende för bolaget.

Beviljades ansvarsfrihet

Strax före 18 stod det efter omröstning klart att hela styrelsen – där ibland före detta vd Jan Johansson, tidigare ordförande Sverker Martin-Löf och Anders Nyrén, ledamot – beviljas ansvarsfrihet. Det krävs att minst tio procent röstar nej för att ansvarsfrihet inte ska beviljas. I det här fallet var stämmans utfall med nej-röster: Johansson 7,6 procent, Martin-Löf 7,56 procent och Nyrén – 2,5 procent, rapporterar SvD.

Försvarade flyget

Den avgående styrelseordförande Sverker Martin-Löf försvarade användandet av flygplanet. Enligt honom vore det omöjligt för bolaget att expandera om man inte hade tillgång till flyget och att summan för flyget är obefintlig i förhållande till den tillväxt bolaget haft under hans tid i ledningen.

Enligt SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet, som befinner sig på stämman, försvarade Martin-Löf också företagets jaktanläggning och kallade den för en bra investering. Martin.Löf beskrev också jakterna som få och måttliga.

Enligt SCA:s revisor, PWC, har resorna med planet kostat 326 miljoner kronor, fördelat på 866 resor. Däremot anser revisorerna att det förekommit fel i faktureringen vid de tillfällen närstående har rest med planen.

Bolagets utredare hävdar också att de inte hittat något som tyder på att SCA:s jaktresor är att betrakta som mutor.

Efter att vd, styrelseordföranden och revisorerna hade talat på stämman var det dags för representanterna för de tunga institutionella ägarna AMF, Fjärde AP-fonden, Första AP-fonden och Swedbank Robur. De var mycket kritiska till hur bolaget använt jaktanläggningen och flygplanet. Representanterna krävde också att Anders Nyrén lämnar styrelsen.

Svidande kritik

Föreningen Aktiespararna, som representerar privata småsparare, har riktat svidande kritik mot bolaget. Bland annat har man krävt att styrelseledamoten Anders Nyrén, ordförande i revisionsutskottet inte ska beviljas ansvarsfrihet. Nyrén var den som attesterade fakturorna för Martin-Löfs resande. Aktieägarnas representant, vd:n Carl Rosén, var också kritisk mot bolaget och krävde även svar från den tillträdande styrelseordföranden Pär Boman om hur han ville förändra bolagskulturen.

Inga fler jakter

Bolagets revisor Anna Clara af Ekenstam, från företaget PWC, rekommenderade stämman att bevilja styrelsen ansvarsfrihet. PWC har också lett bolagets egen undersökning som tillsattes efter Svenska Dagbladets artiklar. Enligt af Ekenstam framkom inget i granskningen som ansågs skada bolaget.

Af Ekenstam har även deltagit på de kritiserade jaktresorna. Under stämman försvarade hon sitt deltagande med att hon deltog i informationssyfte, men att hon i framtiden inte kommer att delta på jakten. 

Efter tidningens granskning har förre vd:n Jan Johansson och styrelseordföranden Sverker Martin Löf tvingats lämna bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandal kring SCA affärsflyg

Mer i ämnet