Sverige har en bit kvar innan vi tar tillräckligt väl omhand om krigsveteraner, konstaterar överbefälhavare (ÖB) Sverker Göranson. Foto: TT

”Måste ta hand om de vi skickar ut”

Publicerad

Mer måste göras från samhällets sida för att ta hand om de svenska soldater som skadas i strid. Det är försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson överens om.

Sverige har en bit kvar innan vi tar tillräckligt väl omhand om krigsveteraner, konstaterar överbefälhavare (ÖB) Sverker Göranson.

– Försvarsmakten hjälper till så gott vi kan men det är övriga samhällsdelar med både landsting, kommuner och sjukhus som också måste vänja sig vid att de är en del av att ta hand om de människor vi skickar ut, säger ÖB Sverker Göranson.

Bör uppmärksammas mer

Han menar att veteranerna inte uppmärksammas tillräckligt i Sverige, även om det gått framåt med tiden.

– Jag hoppas att det ska få ännu större proportioner. Att såväl riksdag som regering tillsammans med myndigheterna hittar former för att ta hand om de våra på ett adekvat sätt i den samhällsstruktur vi har.

Vill se långsiktig uppföljning

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att man från regeringens sida är medveten om problemen och arbetar med frågan.

– Det Försvarsmakten gör måste länka ihop med vad man gör inom civilsamhället, inom sjukvård och rehabilitering så att man verkligen har en långsiktig uppföljning på de som har varit med i olika insatser, säger han.

Vad säger du om att vissa som skadats inte får tillräckligt bra vård?

– När det riktas den typen av synpunkter bör man ödmjukt ta till sig av vad som sägs. Vi följer upp det här kontinuerligt och vi kommer naturligtvis att fortsätta dialogen med försvarsmakten om hur vi blir bättre på det här tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.