Restaurangen Freegan Pony. Foto: SVT

Matavfall på menyn på succérestaurang

Publicerad

Säg restaurang i Paris och de flesta tänker nog på Michelin-prydda lyxkrogar eller bohemiska kvarterskök. Men i en ruffigt sliten lagerbyggnad i 19:e arrondissementet gömmer sig Freegan Pony, en guldgruva för medvetna konsumenter och nyfikna matnördar.

Freegan Pony serverar endast mat som annars skulle ha hamnat i en avfallscontainer. Fenomenet som kallas friganism innebär att ta tillvara på matvaror som andra slänger, och tanken bakom är att ta avstånd från överkonsumtion.

Succérestaurangens grundare Aladdin Charni har själv varit frigan i sju år. Han inledde verksamheten med en matklubb i liten skala hemma i lägenheten men för nio månader sedan flyttade han in i de nuvarande lokalerna.

Bara vegetarisk mat

Restaurangen har öppet fredag till måndag och serverar omkring 80 måltider om dagen. Kockarna får lön men resten av personalen är volontärer. All mat som serveras är vegetarisk.

– Kvällens förrätt är rotsellerisoppa med potatis och hasselnötter. Till huvudrätt blir det gratäng gjord på potatis, champinjoner och broccoli, säger Floriane som är kvällens kock.

Ingredienserna kommer från den gigantiska marknaden Rungis i Paris utkanter. Varje dag slänger handlarna bort tonvis med mat som passerat bäst före-datum, allt från kött till skaldjur och grönsaker.

– Den här kinesiska kålen kan jag inte sälja för den har små fläckar och bladen är vissna, säger grönsakshandlaren Eugenie.

Nolltolerans mot svinn

Varje fredag åker Aladdin Charni till marknaden för att skaffa mat. Just den här dagen kommer han bland annat över lök, mjölk, champinjoner och potatis.

– Det gick jättebra i dag! Vi fick till och med ekologisk mat vilket är toppen och tillräckligt mycket för att det ska räcka hela helgen, säger Aladdin Charni.

Mottot är nolltolerans mot matsvinn. Gästerna betalar så mycket de kan eller har lust med.

– Det här är viktiga saker. När jag var lärare ville vi att eleverna skulle väga all mat de slängde bort i matsalen, säger en matgäst.

Aladdin Charni saknar tillstånd att driva restaurang i lokalerna så myndigheterna kan när som helst tvinga honom att stänga. Men kanske går det att hitta en lösning eftersom stället är så omskrivet och populärt, säger han hoppfullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.