Uppgifterna om att flera spelare i AIK kontaktades har inte kunnat bekräftas i utredningen där över 30 spelare och ledare inom AIK har hörts. Foto: TT

Källor till SVT: Fler AIK-spelare kontaktades av matchfixare inför stormatchen

Uppdaterad
Publicerad

Nu uppger källor i den kriminella miljön för SVT Nyheter att fler spelare i AIK kontaktades av matchfixare inför stormatchen IFK Göteborg-AIK i maj i år.

Det har hittills varit känt att AIK-målvakten Kyriakos ”Kenny” Stamatopoulos erbjöds pengar för att lägga sig i matchen, men nu uppger alltså källor att han inte var den ende i laget som söktes upp av matchfixare.

– Jag känner dem som låg bakom den här riggningen, säger en person i gängmiljön som skulle satsa två miljoner på stormatchen.

”Spelare erbjöds pengar – allsvensk match inställd.”

Det var rubriken på Svenska fotbollförbundets hemsida den 18 maj inför IFK Göteborg-AIK som skulle spela samma kväll.

Matchfixningsskandalen i Allsvenskan

I stället för stormatch blev det presskonferens med poliser och klubbledare. Det avslöjades att en AIK-spelare utsatts för ett misstänkt mutförsök där syftet var att han skulle underprestera.

Statsminister Stefan Löfven (S) uttalade sig om skandalen.

Kriminella planerade satsa stora pengar

Det har hittills förekommit rykten att fler spelare i AIK kontaktades av matchfixare. Bland annat har IFK Göteborgs sportchef Mats Gren påstått det i samband med presskonferensen efter den inställda matchen. Det är uttalanden som han i dag inte vill stå för.

Däremot har SVT Nyheter via två av varandra oberoende källor i den kriminella miljön fått veta att fler spelare i AIK kontaktades inför stormatchen mot Göteborg.

Många kriminella hade planerat att satsa stora pengar.

– Jag hade tänkt lägga två miljoner, säger en källa i gängmiljön till SVT Nyheter.

Hur vet du det här?

– Därför att jag känner dem som låg bakom den här riggningen.

Närmade sig spelarna genom tidigare elitspelare

Enligt källor var det personer i gängkriminella miljön i Stockholm som låg bakom försöket att rigga den allsvenska stormatchen.

De använde sig av mellanhänder som själva spelat elitfotboll och därmed kunde närma sig spelarna i AIK. Två personer misstänks för mutförsök. En av dem har tidigare spelat i AIK:s herrlag och den andre mannen har spelat elitfotboll för en annan klubb.

Polis, experter inom matchfixning och källor i den kriminella miljön beskriver alla en målmedveten jakt på tänkbara spelare bland kriminella. De kartlägger potentiella spelare genom att ta reda på eventuella skulder, om kontrakten är på väg att upphöra och tar reda på andra tänkbara incitament för att övertyga spelaren om att gå med på att fuska.

Om inte pengar motiverar kan hot användas. Metoden för den första kontakten sker ofta genom ett bekant ansikte.

-  Det är ett jättevanligt tillvägagångssätt att använda före detta spelare som har ingångar till idrotten. Det kan också vara en gammal tränare eller agent, någon som har lätt att röra sig i den här miljön. Det är ganska standard, säger Johan Claesson, Riksidrottsförbundets matchfixningssamordnare.

”Förväntar mig att spelarna kontaktar mig”

Uppgifterna om att flera spelare i AIK kontaktades har inte kunnat bekräftas i utredningen där över 30 spelare och ledare inom AIK har hörts. Men informationen är av stort intresse för polisen.

– Det är intressanta uppgifter. Den typen av information är vi väldigt tacksamma av att få. Dels för att följa upp om det stämmer eller om det bara är ett rykte, men också för att ta reda på om det finns andra drabbade som kanske ligger under hot, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare som leder polisens aktionsgrupp mot kriminalitet inom idrotten.

Inom några veckor väntas besked från åklagare om det finns nog med bevis att väcka åtal. De två misstänkta männen nekar till brott.

Björn Wesström är sportchef i AIK.

– Det är nya uppgifter för mig som du presenterar. Om det visar sig att det är sant så förväntar jag mig att de spelarna kontaktar mig i den frågan, säger han.

”Förtroendet är högt”

Under ett möte under måndagen skulle han ta upp frågan med spelarna.

– Det är du nu som för första gången framför uppgifter om att det skulle kunna vara mer än en spelare, och då får vi ta det vidare. Jag tar det med spelartruppen.

Han säger att förtroendet för spelarna trots anklagelserna är ”mycket högt”.

Sportchefen anser att klubben agerade kraftfullt i maj och lyfte frågan om matchfixning på en nationell nivå för att visa avskyn mot fusket.

-  Genom att manipulera förutsättningarna så ifrågasätts allt vi står för. Det är djupt beklagligt och tragiskt, säger Björn Wesström.

Har du tips om matchfixning? Kontakta reportern på diamant.salihu@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixningsskandalen i Allsvenskan

Mer i ämnet