Foto: SVT/TT

Svårt byta ut god man

Uppdaterad
Publicerad

Mats Thuressons bror behöver en förvaltare som är mer engagerad. Det tycker hans familj, men de får inte byta. SVT Nyheters granskning visar att det är mycket svårt att få en ny god man eller förvaltare, oftast måste man bevisa att den gode mannen är kriminell eller har gjort stora fel.

Mats Thuresson är orolig för sin lillebror. Brodern har haft psykiska problem sedan ungdomen, och under skoltiden var det ofta Mats som hjälpte honom. Hos syokonsulenten, på kvartssamtalen, hos kuratorn.

I dag är brodern vuxen och har en förvaltare. Både Mats och den övriga familjen tycker att han behöver aktiveras och skulle ha velat att förvaltaren hjälpte till.

#deutsatta

Nekas trots kompetens

Förvaltaren har inte bara uppdraget att ta hand om ekonomin, utan också vad som kallas för att ”sörja för person”, alltså att göra mer än att se till det rent praktiska.

– Min bror behöver någon som kan se till att han kommer in i en aktivitet och kanske också göra klart sin utbildning, säger Mats.

Mats jobbar med ekonomi och har själv varit god man tidigare. Han erbjöd sig att ställa upp som ny förvaltare, ändå blev det nej.

– Det är märkligt när det finns en närstående som är engagerad, att det ignoreras, säger Mats.

Fel krävs för byte

Som SVT Nyheter tidigare avslöjat har hundratals miljoner kronor försvunnit, oredovisade, från konton som ska övervakas av gode män eller förvaltare. I dag kan vi berätta att misstankar om att ekonomin inte sköts på rätt sätt, inte är skäl nog för att få byta god man. Att man inte trivs med, eller tycker illa om, den person som fått uppdraget att sköta ens ekonomi är inte heller tillräckligt, trots att det handlar om en person som har stor makt över ens liv.

För att bytet ska godkännas måste man kunna bevisa att den gode mannen eller förvaltaren gjort ett faktiskt fel. Det är överförmyndaren i kommunen som beslutar om byte, men många är underbemannade och har ofta inte resurser att göra ordentliga utredningar.

I fallet med Mats och hans bror finns inga misstankar om oegentligheter. Däremot en oro hos familjen och en önskan om att ge brodern ett rikare liv.

– Det handlar ju om en person som är svag, som är i beroendeställning, och nu sitter han ensam hela dagarna, säger Mats Thuresson.

Myndigheten hinner ej med granskning

Mats familj är bara en av många som förgäves försökt att få en ny förvaltare eller god man.

Överförmyndarnämnden i Stockholm ligger långt efter med sina granskningar. De har just nu femhundra klagomål som de inte har hunnit gå igenom, berättar chefen för Överförmyndarnämnden Håkan Andersson.

– Vi kan bli mycket bättre, framför allt behövs det fler personer hos oss som gör att vi kan göra grundligare utredningar, det behovet finns absolut, säger han till SVT Nyheter.

Förvaltare är ju personer som har mycket stor makt. Och vi har hittat flera exempel på misstankar om att pengar har försvunnit som inte har utretts?

– Utredningsbehovet är väldigt stort, och just överförmyndarverksamheten i Stockholm har haft väldigt begränsade resurser under lång tid, men nu har vi fått mer resurser. Vi ska fördubbla antalet anställda och jag hoppas att det ska leda till grundligare utredningar och mer välgrundade beslut.

”Vi kan bli bättre”

Så du tycker inte att ni fattat välgrundade beslut?

– Jag tror att det finns en förbättringspotential.

Så du erkänner att ni inte alltid har haft helt rätt?

– Jag erkänner att vi kan bli bättre.

Kommer ni att titta på de här fallen igen?

– Absolut.

Bara 14 procent får rätt

Avslår Överförmyndarnämnden en begäran om byte, kan man överklaga till tingsrätten. SVT Nyheter har gått igenom samtliga överklaganden av överförmyndares beslut under 2014 och 2015. Totalt 1.600 stycken.

Genom att skapa en databas där informationen lagts in, kan vi visa att för ärenden som gäller att byta ut gode män eller förvaltare får bara 14 procent av de som överklagar rätt. Det innebär att sex av sju som vill byta får nej.

Oftast faller det på bevisfrågan. ”Av utredningen i ärendet har inget framkommit som tyder på att förvaltaren har gjort sig skyldig till missbruk eller försummelse i sitt uppdrag som förvaltare” skrev tingsrätten i sitt beslut rörande Mats Thuresson och hans bror.

– Det är ju bra att det finns en kontrollmekanism. Är man inte nöjd, så betyder ju inte det att man automatiskt ska få byta. Men det är ju konstigt att de inte ens pratar med mig, säger Mats Thuresson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet