Mats Knutson: Lämplig tidpunkt för Åkesson-återkomst

Publicerad
Analys ·

Efter fem månaders sjukskivning för utbrändhet ska Jimmie Åkesson nu ge besked om sin framtid som partiledare för Sverigedemokraterna. Att beskedet kommer den här veckan är naturligt. Åkesson är sjukskriven fram till den 31 mars och därefter ska sjukskrivningen prövas på nytt.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Att Jimmie Åkesson väljer att framträda i en intervju med Fredrik Skavlan på fredag kväll är förstås ett sätt att skapa uppmärksamhet kring partiet. Att Sverigedemokraterna redan i dag måndag väljer att gå ut och berätta om detta är naturligtvis ett försök att ytterligare öka intresset för TV-intervjun.

Olika uppgifter om Åkessons framtid

Vilket besked kommer då Jimmie Åkesson att ge? Enligt flera källor kommer Jimmie Åkesson att meddela att han återinträder i tjänst som partiledare. Det här bekräftas också av nättidningen Samtiden, som står Sverigedemokraterna nära. Det är i så fall en lämplig tidpunkt för en återkomst. Perioden framöver bör rimligen kunna ses som tämligen lugn politiskt och skulle därmed passa en person, som varit långvarigt sjukskriven för utmattningssyndrom. Andra källor uppger att Jimmie Åkesson kommer att meddela att han återgår i tjänst enbart för att sedan meddela att han tänker avgå som partiledare vid SD:s landsdagar i höst.

Jimmie Åkesson sjukskriven

Åkesson haft stor betydelse för partiets framgångar

Jimmie Åkesson har haft stor betydelse för Sverigedemokraternas framgångar. Många av de väljare som i valet i höstas röstade på SD pekade ut partiledaren som en viktig förklaring till hur de röstat. Det är ju också under Jimmie Åkessons tid som partiledare som SD tagit klivet in i riksdagen och växt till Sveriges tredje största parti.

Vad som däremot kan försvaga Åkessons ställning är att partiets opinionssiffror inte tycks ha påverkats av hans långa sjukskrivning. Han har heller inte medverkat alls i den offentliga debatten under den turbulenta hösten och vintern när regeringens budget föll i riksdagen och när alliansen sedan i en uppgörelse hjälpte Stefan Löfven att sitta kvar som statsminister.

Nationalisterna har flyttat fram positionerna

Politiskt har läget blivit oroligare i Sverigedemokraterna sedan Åkesson sjukskrev sig. Jimmie Åkessons ambition har ju varit att göra SD till ett mer socialkonservativt parti, där nationalismen tonas ner, men under hans sjukskrivning har nationalisterna flyttat fram sina positioner. Det här har märkts bland annat i den öppna partistriden i Stockholm.

Den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson har också valt att tydligt lyfta fram invandringsfrågan i partiets retorik, vilket kan jämföras med Åkessons uttalade mål att försöka bredda partiet, genom att också lyfta fram frågor som pensioner, välfärdsfrågor och försvarsfrågor.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Jimmie Åkesson sjukskriven

Mer i ämnet