Mats Knutson: Opinionen är djupt splittrad

Publicerad
Analys ·

Flyktingpolitiken är en balansakt på slak lina för flera riksdagspartier. Var fjärde moderatväljare vill till exempel ha skärpta lagar och regler för att minska flyktingmottagandet. Också inom Socialdemokraterna finns en betydande sådan minoritet. Var fjärde socialdemokratisk väljare uppger att de vill att Sverige tar emot färre flyktingar.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det är några av slutsatserna man kan dra av den Sifo-mätning om flyktingopinionen som SVT i dag kan publicera. Huvuddragen i mätningen bekräftar i allt väsentligt tidigare undersökningar i ämnet.

Att opinionen är djupt splittrad illustreras av att 34 procent vill skärpa lagar och regler så att Sverige tar emot färre flyktingar, 31 procent vill ha kvar dagens regelverk och därmed ta emot ungefär lika många som i dag medan 17 procent vill ha mer generösa regler för att kunna ta emot fler flyktingar.

Påfallande många, 18 procent, svarar att de är tveksamma och inte vill ge något svar alls.

Kvinnorna för en generösare politik

En annan slutsats man kan dra är att borgerliga väljare i större utsträckning än rödgröna väljare vill att Sverige tar emot färre flyktingar. En intressant notering är också att 22 procent av kvinnorna vill ha mer generösa regler jämfört med bara 11 procent för männen.

Socialdemokraterna har den senaste tiden kritiserats för att hålla en låg profil i flyktingfrågan. En förklaring kan vara en oro att tappa väljare till Sverigedemokraterna. Enligt SVT Sifos mätning anser nämligen var fjärde socialdemokratisk väljare att Sverige bör ta emot färre flyktingar. Det kan vara dessa väljare Löfven är rädd för att stöta sig med i dagens uppskruvade tonläge.

Hur påverkas SD?

Med tanke på att 34 procent av de tillfrågade vill minska flyktingmottagandet är förstås en relevant fråga i vilken utsträckning detta kan påverka stödet för Sverigedemokraterna?

I alla fall visar det att partiet har en potential betydligt över sitt valresultat 2014. Andra mätningar har antytt att Sverigedemokraternas tak snarare ligger runt 25 procent, men det är vanskligt att slå fast en sådan nivå.

I takt med att ett parti växer utanför sin ideologiska kärna blir också allt fler av dess väljare rörliga. Ju bredare basen blir desto större kan svängningarna i opinionsstödet bli om flyktingfrågan skulle minska i betydelse och den samhällspolitiska debatten byta inriktning.

Inga kraftiga svängningar

Även om den här Sifo-mätningen inte är direkt jämförbar med liknande undersökningar kan man ändå, med viss försiktighet, dra slutsatsen att flyktingopinionen tycks vara ganska stabil. Trots en omfattande medierapportering om flyktingströmmen till Europa och en intensiv debatt om migration och integration i Sverige tycks det alltså inte ha resulterat i några kraftiga svängningar i opinionen åt ena eller andra hållet.

I den här typen av undersökningar är så gott som alltid andelen väljare som vill ha färre flyktingar större än den grupp som vill att Sverige ska ta emot fler flyktingar.

Tittar man långsiktigt på frågan kan man dock konstatera att svenska väljare i dag är betydligt mer generöst inställda till flyktingmottagande än för 25 år sedan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.