Mats Knutson: Taffligt regerande har satt sina spår

Uppdaterad
Publicerad

Regeringspartiernas nedgång i opinionen fortsätter. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet backar i SCB:s stora partisympatiundersökning. Det första halvåret av taffligt regerande har uppenbart satt sina spår i opinionen.

Regeringen kan dock glädjas åt Vänsterpartiets ökning. De rödgröna partierna är fortfarande i ledning över Alliansen. Räknar man in Vänsterpartiet i regeringsunderlaget får de rödgröna partierna 43,2 procent. De fyra allianspartierna får 40,3 procent.

Undersökningen bekräftar också Sverigedemokraternas fortsatta uppgång i opinionen. Partiet har idag stöd av 14,5 procent av väljarna. Det är Sverigedemokraternas högsta notering hittills i SCB:s partisympatiundersökningar. Förklaringen är enkel. Den politiska debatten om migration, integration och tiggeri skapar uppenbart en grogrund för partiets fortsatta tillväxt.

Moderaterna återhämtar sig också i opinionen, enligt SCB. Den nya partiledaren Anna Kinberg Batra drar nog en suck av lättnad idag. Hennes första tid som partiledare har varit jobbig, inte minst på grund av de interna attackerna mot Decemberöverenskommelsen. SCB-mätningen ger henne andrum.

Jämfört med riksdagsvalet i september förra året backar både Kristdemokraterna och Folkpartiet. För Kristdemokraterna, som ofta får taktikröster i valen, är resultatet inte överraskande. Den nya partiledaren Ebba Busch Thor har av förklarliga skäl heller inte synts till sedan hon valdes.

För Jan Björklund är emellertid mätningen en besvikelse. Partiets fortsatta kräftgång kan åter sätta i gång en intern diskussion om hans ledarskap. Partiet har landsmöte i höst och många folkpartister ser gärna ett byte på partiledarposten. Det som kan rädda Björklund är att partiet har svårt att enas om vem som i så fall skulle efterträda honom.

Socialdemokraterna går tillbaka också i den här mätningen. Förklaringen är den turbulenta tid som varit sedan Stefan Löfven blev statsminister. Det handlar då inte enbart om att höstbudgeten röstades ner i riksdagen, med efterföljande parlamentarisk oreda. Det handlar också om hur regeringen agerat oskickligt i flera fall, något som utförligt beskrevs i Konstitutionsutskottets betänkande igår. Allt detta har sammantaget bidragit till att minska väljarnas förtroende för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna får dock ett större stöd i SCB än i andra opinionsmätningar. Det kan alltså vara på sin plats att höja en viss varningsflagg för partiets notering i dagens SCB. Här får Socialdemokraterna 30,3 procent, medan partiet i Novus sammanvägning av ett stort antal opinionsmätningar bara ligger på 27,5 procent. Verkligheten kan alltså vara värre än vad SCB visar.

Också Miljöpartiet går tillbaka i dagens SCB-undersökning. Även detta är sannolikt en följd av att partiet är i regeringsställning. Utöver ett antal politiska besked som väljarna kan ha ogillat har inte minst språkröret Åsa Romson hamnat i flera politiska blåsväder.

Vänsterpartiet är ett stödparti för regeringens budgetar, men Jonas Sjöstedts strategi är att partiet för övrigt ska uppträda som ett oppositionsparti. Han vill äta kakan, men samtidigt ha den kvar. Uppenbart är detta en strategi som har lyckats. Till skillnad från regeringspartierna noterar nämligen Vänsterpartiet en viss uppgång.

Dagens SCB-mätning är av sådant slag att det flesta partier nog är ganska nöjda med den. På regeringssidan konstaterar man sannolikt att nedgången inte blev så kraftig som man befarade och inom Alliansen är man nöjd med en viss samlad uppgång även om Jan Björklund nog har svårt att glädjas. I Sverigedemokraterna firar man förstås dagens SCB-rekord. Samtidigt växer oron i de andra partierna över Sverigedemokraternas fortsatta uppgång och vad den kan få för konsekvenser i valet 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.