SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Foto: SVT Nyheter

Tomas Tobés kortköp olycklig tajmning för Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Partisekreterare Tomas Tobés regelstridiga kortköp kommer olyckligt för Moderaterna – vars opinionssiffror sjunker. Samtidigt väcker det frågor om hur andra politiker utnyttjar bonuspoängen.

– Är det en rad andra riksdagsledamöter som sitter på sina kammare med panik, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé har använt bonuspoängen från riksdagens tjänstekort för vin och privatresor på SJ – till ett värde av nästan 11.000 kronor, avslöjade Expressen på tisdagen.

Förfarandet strider mot riksdagens regelverk.

M-topp utnyttjade tjänstekort

Läs mer: Tomas Tobé köpte vin med riksdagens kort

Befinner sig i kris

Enligt SVT:s politiske kommentator Mats Knutson kommer avslöjandet olyckligt för Moderaterna som befinner sig i en slags kris med sviktande opinionssiffror. Att Tobé hävdar att han inte känt till reglerna är ingen förmildrande omständighet.

Samtidigt väcker det frågor om hur andra riksdagsledamöter utnyttjar poängen.

– Såvitt jag förstått är det ganska tydliga regler att det här är en beskattningsbar förmån om man utnyttjar det här privat. En annan fråga är hur andra riksdagsledamöter har agerat. Är Tomas Tobé ensam eller är det en rad andra riksdagsledamöter som sitter på sina kammare med panik, säger han.

Läs mer: Ras för Moderaterna i SVT/Novus partisympatimätning

Kan utnyttja affären

Mats Knutson menar att kritiska röster inom partiet kan utnyttja affären för att underminera Tomas Tobés ställning.

– Sedan har den här typen av affär en annan följd, den skapar en bild ute bland väljarna att politiker skor sig på skattebetalarnas pengar.

Tomas Tobés omedelbara erkännande är en klassisk teknik bland politiker.

– Det är en klassisk teknik som man använder i de här lägena som politiker och makthavare för att ta udden ur kritiken att kväsa en storm innan det har blåst upp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-topp utnyttjade tjänstekort

Mer i ämnet