”Med vilken rätt har man försnillat pengarna?”

Uppdaterad
Publicerad

En av kvinnorättskämpen Anna Johansson-Visborgs få släktingar är i dag upprörd över hur LO och Livsmedelsarbetareförbundet skött den stiftelse för låginkomstkvinnor som hon efterlämnade.

– Jag tycker det är skit hur det sköts, skriver Lotta Wickman, vars farmors syster var den stridbara bryggeriarbeterskan Anna Johansson-Visborg, i ett mejl till SVT.

Enligt Lotta Wickman fanns det ett skäl till att hon inte lät familjen ta över det stora område i Nacka som i dag består av bland annat ett 80-tal små röda sommarstugor för kvinnor med låg inkomst.

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

– Hon var en klok kvinna som förutsåg att pengar kan vara svårt för många att inte styras av.

Det var därför hon skänkte hela området och alla fastigheter till en stiftelse som fackföreningsrörerlsen fick förvalta.

– Hon trodde att fackförbunden alltid skulle stå på de små människornas sida och se till deras bästa, skriver Lotta Wickman.

Hon är i dag djupt besviken på hur stiftelsen misskötts.

– Vanliga medkännanden till mindre bemedlade är ute som idé i dag.

Lotta Wickman är undrande till varför stiftelsens styrelse har låtit sälja mark och stugor och gett pengarna till den fackligt närstående byggjätten Riksbyggen istället för till kvinnornas stugor, stugor som är i stort behov av renovering.

– Med vilken rätt har man försnillat pengarna på annat än det som Anna föreskrivit i sina stadgar? frågar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

Mer i ämnet