Medelhavskost kan minska risken för bröstcancer Foto: TT

Medelhavskost kan minska risken för bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny stor studie kan medelhavskost minska risken för att drabbas av viss typ av bröstcancer – den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor i Sverige.

Olivolja, nötter, fisk, frukt och grönsaker – så kallad medelhavsmat har tidigare pekats ut som bra mat för att förebygga flera olika sjukdomar.

I en ny stor studie med över 60.000 personer har forskarna nu studerat hur medelhavsdiet kan påverka sambandet med bröstcancer. Ett ämne som det skrivits och forskats om länge.

Sambandet i studien var tydligt. Att följa en medelhavsdiet kan enligt studien minska risken för att drabbas av östrogenreceptornegativ bröstcancer, med 40 procent.

Stark koppling

– Vår forskning kan bidra till att belysa hur kostvanor kan påverka cancerrisken. Vi fann en stark koppling mellan medelhavsdiet och minskad risk för östrogenreceptornegativ bröstcancer hos postmenopausala kvinnor. Den typ av bröstcancer som vanligtvis har sämre prognos än andra typer av bröstcancer, säger professor Piet van Den Brandt, den ledande forskaren bakom studien på Brandt of Maastricht University.

Studien har gjorts i Nederländerna och har pågått sedan 1986, kvinnorna som deltagit i studien var mellan 55 och 69 år. Samma ålder som de flesta kvinnor som drabbas av bröstcancer i Sverige är i, de flesta är över 60 år.

Knappt fyra procent är under 40 år när de får sin diagnos.

”Glädjande resultat”

Alicja Wolk är professor i nutritionsepidemiologi och har länge forskat om sambandet mellan kost och cancer. Hon anser att studien är trovärdig och innehåller bra analyser.

– Det är glädjande resultat som ytterligare stödjer den rekommenderade hälsosamma kost som redan finns, rikligt med frukt, grönsaker, nötter, fisk och olivolja. Men med lagom intag av rött kött, säger hon.

Även Jonas Bergh som är professor i onkologi vid Radiumhemmet i Sverige och sitter i ledningen för BRECT, Temacentrum för bröstcancer vid Karolinska Institutet, är positiv till studien. Men påpekar samtidigt att alla studier som forskar på samband cancer och kost är svåra att belägga.

– Alla sådana här studier innebär en hög risk av faktorer som man inte har koll på. Så som till exempel träning och livsstil, säger han.

Inget skydd

Både Alicja Wolk och Jonas Bergh understryker att även om det är viktigt med kost och livsstil för att förebygga cancer ger det inget skydd mot sjukdomen.

Det är därför viktigt att fortsätta vara uppmärksam på signaler och symptom.

En generell rekommendation från World Cancer Research Fund har länge varit att äta en stor del grönsaker, bönor, fullkonrsprodukter, nötter och frukt för att förebygga cancer. Dessutom bör man välja bort produkter som korv, bacon, skinka och rött kött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.