Foto: TT

Mediciner dyrare efter avreglering

Uppdaterad
Publicerad

Sedan apoteksmonopolet avvecklades 2009 har receptfria mediciner blivit dyrare. I vissa fall med mer än 50 procent, visar Dagens Nyheters granskning.

Syftet med avregleringen var både att öka tillgängligheten och att hålla priserna nere. Men när DN jämförde snittpriserna på 105 produkter 2008 och 2015 hade 94 av dem blivit dyrare. Elva hade minskat i pris.

Ögonsalvan Noviform blev nästa dubbelt så dyr, en ökning från 59 till 116 kronor. Hostmedicinen Theracough steg från 42 till 68 kronor.

Priserna har justerats med tanke på inflationen till 2015 års prisnivå, för att jämförelsen ska bli rättvis. Prisökningarna verkar vara större för ovanligare receptfria läkemedel.

”Marginell ökning”

Lars Skutholm, vice vd på statliga Apoteket AB, ser ökat inköpspris som främsta skälet till ökningen.

– Leverantörerna brukar hänvisa till ökade råvarupriser, valutaförändringar och dyrare transporter. På läkemedel som vi köper av leverantörer har vår marginal förvisso förbättrats, men ökningen är marginell, säger han till DN.

”Ett medel för prispress”

DN har även studerat prisutvecklingen tillbaka till 2000, alltså före apoteksreformen, men det är just tiden för omregleringen som utgör ett tydligt trendbrott, då priserna sticker i väg uppåt.

I det lagförslag som låg till grund för apoteksreformen skrev den dåvarande regeringen att omregleringen var ”ett medel” för att uppnå ”prispress på läkemedel genom att flera aktörer konkurrerar på marknaden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.