SVT:s ansvariga utgivare Charlotta Friborg, Nyheter 24:s ansvarige utgivare Henrik Eriksson och Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén diskuterade ämnet i Morgonstudion. Foto: SVT

Mediehusens ansvariga utgivare svarar på kritik om dubbelmoral

Uppdaterad
Publicerad

Flera kända mediemän anklagas för sexuella övergrepp och trakasserier – och mediehusen gör olika bedömningar kring vilka som publiceras med namn. Det har lett till skarp kritik kring mediernas dubbelmoral. Vad är egentligen skillnaden mellan att avslöja Anders Borg men inte Aftonbladetjournalistens namn?

#Metoo har blivit en nätrörelse där kvinnor berättat om sexuella övergrepp – i kölvattnet har flera mediehus skakats av interna kriser där deras egna anställda har pekats ut som förövare. Olika ansvariga utgivare har gjort olika bedömningar kring hur man rapporterar om medieprofilerna. Det har lett till massiv kritik från allmänheten på sociala medier, exempelvis att Aftonbladet har rapporterat stort om TV4-profilen som anklagas för sexuella övergrepp, men mindre om sin egna medarbetare som anklagas för våldtäkt.

– Det är en kluven situation för mig eftersom jag också är arbetsledare och chef för den här personen vilket innebär att jag också hanterar den här frågan som ett personalärende, säger Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

Kampanjen #MeToo

”Det är besvärande för oss”

Hon medger att situationen är besvärande för tidningen och kan förstå att läsarna upplever att de särbehandlar sin egen medarbetare.

– Klart det är besvärande, Det här är oerhört komplext och jag är tudelad. Det blir en inåtriktad granskning eftersom jag måste ta hänsyn till min medarbetare. Det här är ingen enkel situation för mig heller eftersom jag är en driven publicist som tycker vi ska berätta så mycket som möjligt.

Även en chef på SVT utreds för sexuella trakasserier. SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg förklarar att bedömningen kring när det är relevant att namnpublicera bland annat handlar om vilken position och maktställning en person har och även vilken integritetsskada som kan ske vid en publicering.

– Harvey Weinsten är en gigantisk magnat och makthavare i underhållningsbranschen. Publicering av hans namn har inte särskilt stor integritetsskada när det redan är publicerat i USA, är ett sätt att resonera. Det är en bedömning från fall till fall.

Tung spelare i näringslivet får tåla hård granskning

Många har tagit upp publiceringen av Anders Borgs beteende under en fest som ett exempel på där de flesta medier namngav honom. Charlotta Friborg förklarar:

– Anders Borg är en fortsatt tung spelare i näringslivet och då får man tåla en hårdare granskning. De han gjorde anses som ett olämpligt beteende, men man kom fram till att det var inte brottsligt. Sedan gick han själv ut och bad om ursäkt, vilket också spelar en roll i sammanhanget.

Nyheter 24:s ansvariga utgivare Henrik Eriksson tog beslutet att inte namnge Aftonbladetjournalisten, men däremot TV4-profilen.

– I dagsläget grundar jag det på att anklagelserna mot Aftonbladetjournalisten kom redan 2015 och var inte nya. Det har också utretts av polis och lagts ned, därför har vi valt en mer avvaktande position. Men nu gör ju Aftonbladet en egen utredning och vi kan absolut komma att namnpublicera honom senare, säger Henrik Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet