Foto: TT

Medlemmar lämnar Kommunal efter skandalerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjandet av skandalerna kring Kommunal förlorar nu fackförbundet medlemmar.

– Det är klart att medlemmarna är arga, ledsna och besvikna, med all rätt, säger Maj Karlsson, avdelningsordförande för Kommunal Öst.

Cirka 1.400 medlemmar har lämnat Kommunal sedan skandalerna kring förbundet avslöjats. Fackförbundets pressekreterare Helen Nordlund bekräftar för SVT att det rör sig om 700 per dag.

Enligt Kommunals egna siffror har förbundet omkring en halv miljon medlemmar fördelat över hela landet. Många av dem har låglöneyrken, till exempel inom vård och omsorg. Känslorna riktas nu uppåt, mot maktens centrum – skådeplatsen där dramerna ägt rum. 

Skandalen inom Kommunal

Ilska mot det centrala

– Den ilska och den besvikelse den man har riktar man mot det centrala. Vi har inte fått höra att man inte känner förtroende lokalt, säger Maj Karlsson, avdelningsordförande för Kommunal Öst.

Samma bild ger även Kommunals avdelningsordförande i Bergsslagen Malin Ragnegård.

– De flesta ser skillnad på Kommunal centralt och lokalt. I det vardagliga fackliga arbetet så har de flesta ett förtroende för de lokala representanterna.

”En enda röra”

Kommunals kassör Anders Bergström valde under torsdagen att avgå. Men ordföranden Annelie Nordström meddelande under fredagens presskonferens att hon inte tänker följa sin kollegas exempel, utan sitter kvar på ordförandeposten.

På avdelningarna ute i landet försöker man nu hantera sviterna från de skandaler som ägt rum i förbundets toppskickt.

– Det som är viktigast är att gå igenom vad som hänt och att det blir en ordentlig utredning. Det är en enda röra. Det är en förtroendekris. Lokalt är det tufft att ta de här diskussionerna, säger Malin Ragnegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet