Foto: TT

Medlemmarna flyr OK efter avslöjandet

Uppdaterad
Publicerad

Över 9.000 medlemmar har lämnat medlemsägda OK sedan förra årets avslöjande om den tidigare vd:ns guldkantade pensionsavtal. Ytterligare 145.000 kan vara på väg bort.

För ett år sedan kunde SVT avslöja att OK:s tidigare VD Göran Lindblå, som gick i pension vid 60 års ålder, fått ett guldkantat pensionsavtal på 2,5 miljoner kronor om året livet ut.

Lever han tills han blir 85 år får OK:s medlemmar vara med och betala 64 miljoner kronor till sin förra vd:s pension. Många medlemmar blev förbannade men avtalet försvarades av styrelsen.

”Borde inte gått så långt”

– Styrelsen borde ha stämt i bäcken mycket tidigare. Det skulle inte ha gått så här långt. Det borde ha funnits tillfällen att omförhandla det här, säger Peter Ankréus, medlem OK.

– Jag tycker inte att vi ska ha en vd som ska bli fattigpensionär, sa Ines Uusman, styrelseordförande i OK ekonomisk förening, då.

Tusentals har valt att lämna

Ett år senare syns effekten av pensionsavtalet. 9.000 medlemmar har aktivt valt att lämna OK. Men bekymret med förlorade medlemmar är betydligt större än så.

Ytterligare 145.000 medlemmar som som inte gjort registrerade köp de senaste sju åren har förts över till ett så kallat ”vilande register”. Pengarna på deras konton, totalt över 30 miljoner kronor, förs nu över till OK:s rörelseintäkter.

– Vill de ha tillbaka sina pengar så får de sina pengar. Vi har inte tagit de pengarna. De finns där märka med namn och personnummer så det är inga problem, säger Britt Hansson, VD OK ekonomisk förening.

”Visst är det oroande”

Samtidigt som missnöjet gror inom OK arbetar nu ledningen för att vända trenden.

– Vi har närmare 763.000 medlemmar som är aktiva, och varje månad faktureras över 500.000 användare. Men visst är det oroande att vi tappar medlemmar och det är något som hela föreningssverige har problem med, säger Britt Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.