Ida Östensson på organisationen Make Equal. Foto: TT

Medarbetare: Unionens jourtelefon mansplainad

Publicerad

Unionens telefonjour Mansplainingakuten har blivit utsatt för mansplaining. Det berättar medarbetare vid jourtelefonen som tidningen Arbetsvärlden har talat med. – Jag har nästan uteslutande fått samtal från män som ringt in för att berätta för mig varför kampanjen är dålig, säger Ida Östensson från organisationen Make Equal.

Förra veckan drev fackförbundet Unionen telefonjouren Mansplainingakuten, där experter gav råd om härskartekniker i arbetslivet. Initiativet fick hård kritik av vissa på sociala medier, där det kallades för ”bottennapp” och ”pinsamt”. 

En del personer har tolkat telefonjourens namn som fientligt inställt mot män medan andra anser att det är ett vänsterorienterat politiskt begrepp och undrar om Unionen har tagit politisk ställning, har Unionens presstjänst tidigare uppgett för SVT Nyheter.

Pratar länge

Samtidigt har några av de medverkande som svarat på telefonsamtalen själva blivit mansplainade, skriver Arbetsvärlden.

– Jag har nästan uteslutande fått samtal från män, som inte själva har blivit utsatta för mansplaining utan ringt in för att berätta för mig varför mansplaining är dåligt att använda som begrepp och varför kampanjen är dålig och hur vi borde göra i stället, säger Ida Östensson från organisationen Make Equal till Arbetsvärlden.

Hon får medhåll från Seher Yilmaz, ordförande för organisationen Rättviseförmedlingen, som också svarat på samtal.

– Många av våra erfarenheter är tyvärr att det är män som ringer in och pratar väldigt, väldigt länge. Det gör ju att ingen annan kan komma fram, säger hon till Arbetsvärlden.

Bra diskussioner

Unionens pressekreterare Matilda Ström säger att ungefär lika många kvinnor som män har ringt in till jourtelefonen – med en liten övervikt på män. Men männen har inte bara velat mansplaina, menar hon.

– Det kan hända att det har förekommit, men det är inte den sammantagna bilden av hur det har funkat under veckan. På det stora hela upplever vi att jourtelefonen har fyllt sin funktion, att medvetandegöra och prata om mansplaining, säger hon till SVT Nyheter.

Enligt Matilda Ström har det mestadels varit bra diskussioner.

– Kvinnor har varit glada över att vi sätter fingret på något som de tidigare bara har känt av. Det har även varit bra diskussioner med många män som har ringt in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.